Voorbijgestreefd door de andere dreumesen

Ze worden bij elk WK altijd een beetje minachtend minnows genoemd, dreumesen in de grote cricketwereld. Nederland is er zo één. Feitelijk hebben ze weinig te zoeken tussen de wereldtop, maar eens in de zoveel tijd kunnen ze voor een stunt zorgen. Bij het WK van vier jaar geleden in Zuid-Azië, kreeg Schiedammer Pieter Seelaar tienduizenden Indiërs stil in het immense Feroz Shah Kotla stadion van New Delhi, toen hij Sachin Tendulkar en Virender Sehwag uitbowlde – nationale helden. Nederland verloor weliswaar van de latere wereldkampioen, maar maakte toch indruk op tientallen miljoenen fans.

Nu is Oranje er niet meer bij, als zaterdag het WK begint in Australië en Nieuw Zeeland. Voorbijgestreefd door andere dreumesen, zoals Afghanistan en Schotland. Ook zij zullen niet strijden om de wereldtitel – dat is aan de grote jongens, Australië, Zuid-Afrika, India of West-Indië. Maar ze geven het belangrijkste crickettoernooi op aarde de komende zes weken wel veel kleur.

Voor het laatst voorlopig, want bij het volgende WK, in 2019 in Engeland en Wales, zijn ze niet meer welkom. Dan mogen er nog maar tien landen meespelen, in plaats van veertien. Te veel voorspelbare inmaakpotjes, was de reden. Zo romantisch als het WK ooit was, Seelaar tegen Tendulkar, zo zal het niet meer zijn.