Vlinders hebben lievelingsbloemen

Vlinders eten niet zomaar van alle bloemen. Zaai de favorieten. Ook de zuring.

Niet favoriet: paarse klaproos
Niet favoriet: paarse klaproos Foto Thinkstock

Vlinders en bijen houden van bloemen. Maar niet van alle bloemen! Als je in de lente mag helpen met bloemen planten of zaaien, is het goed om lekkere bloemen te kiezen. Dat zei de Vlinderstichting vorige week alvast, zodat iedereen het weet als het straks maart is. Dan kun je beginnen met zaaien. (De Vlinderstichting is een organisatie die veel van insecten houdt.)

Maar hoezo dan? Alle bloemen hebben toch lekkere zoete nectar? „Ja, dat is zo”, zegt Kars Veling van de Vlinderstichting. Maar vlinders en bijen hebben meer nodig dan nectar. „Vlinders hebben favoriete planten. Daar leggen ze hun eitjes op en daar eten hun rupsen van.”

En ook bijen hebben lievelingseten, vooral wilde bijen. Daar zijn wel 350 soorten van in Nederland. Ongeveer de helft van die bijen eet alleen stuifmeel van één soort plant, of van een paar, legt Kars uit.

Wil je alle vlinders en bijen hun lievelingseten geven, dan wordt zaaien heel veel werk. Kars maakt het gemakkelijk: „Bloemen die in Nederland in de natuur groeien, zijn het best.” In zakjes bloemenzaad zitten vaak bloemen uit het buitenland, zoals paarse en oranje klaprozen. Wat een felle kleuren! Het lijkt wel op het carnaval dat dit weekend begonnen is, vindt Kars. Maar de insecten hebben er weinig aan.

Wel jammer dat fijne vlinderplanten soms niet zulke mooie bloemen hebben. Zoals de veldzuring. Die heeft hele kleine rode bloemetjes. „Maar dan zet je er planten met grote bloemen tussen, zoals margrieten”, zegt Kars. Als de mensen van de gemeente dat nou ook doen, als ze bloemen kopen voor de parken en de rotondes, wordt het straks vlindercarnaval.