Vijftig tinten

Valentijnsdag. Het zou een aanleiding kunnen zijn om een wijn uit te kiezen die deze dag der geliefden flatteert. Schenk haar een dartel flesje Beaujolais uit Saint-Amour. Of hem een Calon-Ségur, die stoere Saint-Estèphe met een groot hart op het etiket. Plezier voor alle twee? Kijk dan eens hoe een onlinewijnbedrijf behendig Valentijn en Fifty Shades of Grey heeft weten te combineren. ‘Love is in the wine.’ Pak zweep en kurkentrekker en creëer uw eigen Fifty Shades of Red, White and Rosé.

Of zullen we die marketinglisten laten voor wat ze zijn en vandaag gewoon maar lekker samen gaan koken? Heel ouderwets gaat de liefde van de man door de maag. Maar in deze volop emanciperende samenleving zal andersom ook wel lukken. Dus dat is al vast geregeld. Comfort food op een dag als deze ligt voor de hand. En dan is Yotam Ottolenghi nabij.

Moet er alleen nog gezorgd worden voor een bijpassende wijn. Lekkerbekken zorgen er dan voor dat het zo geliefde 1 + 1 = 3-effect ontstaat, waarbij gerecht en wijn elkaar tot een hoogtepunt weten te brengen.

Wat dan te schenken bij Ottolenghi’s balletjes? Zelfs nu het nog winter is, is dit een echt roségerecht. Maar wel voor een serieus goede. En dat kan. Dit segment bestaat niet louter uit plaksap-fruitsnoepjesuitvoeringen, zo geliefd bij dames die Fifty Shades of Grey ook echt een goed boek vonden. Château Guiranne 2013 uit de Côtes de Provence ( € 10,30; Wijnvandeboer) is echter niets van dit alles.

Stevig, lichtkruidig en met de warmte van een winterzonnetje achter glas. Volgens de importeur is dit bovendien een ‘eetrosé’.

Vandaar: lekker het bordje leegeten. En vooruit, daarna naar bed.