Vijf brieven die de kabelklanten van Ziggo kunnen verwachten

De fusie met UPC en de concurrentie met KPN heeft gevolgen voor Ziggo-klanten.

De 4,3 miljoen Nederlandse huishoudens met een kabelabonnement zouden er niets van merken als Ziggo en UPC zouden samengaan, beloofde de nieuwe eigenaar Liberty Global vorig jaar. Maar de eerste brieven over veranderingen vielen al bij Ziggo-klanten in de bus. En er zullen er nog een paar volgen, dit jaar.

U gaat meer betalen

Kabelmaatschappij Ziggo was nog geen maand overgenomen door Liberty Global of de eerste prijsverhoging voor bijna 3 miljoen ‘oude’ Ziggo-klanten werd ingevoerd. Op de Ziggo-site staat dat „de kosten voor het uitvoeren van verbeteringen stijgen”. Dat is raar, want een fusie van de netwerken moet juist 250 miljoen dollar synergievoordelen opleveren.

Andere verklaring: de kosten van content – tv-programma’s – zijn gestegen en tarieven tussen UPC en Ziggo worden gelijk getrokken. Liberty Global kan het geld goed gebruiken. De moedermaatschappij van UPC en Ziggo heeft 45,6 miljard dollar schuld en leed een half miljard verlies in het afgelopen kwartaal. Die schuld is opgebouwd met grote overnames, waaronder die van Ziggo. En er wordt geïnvesteerd. Gisteren kondigde Liberty Global aan 4 miljard euro te steken in de verbetering van het netwerk van de Britse dochter Virgin Media.

Uw tv gaat op zwart

Ziggo-klanten kregen nog een brief. Om te voorkomen dat hun tv op zwart gaat, moeten ze hun tv-zenders opnieuw instellen. Na die aanpassing – een klusje van twee minuten – is de weg vrij om ‘oude’ Ziggo-klanten de Horizon-settopbox aan te bieden die nu al bij veel UPC-klanten thuis staat.

Horizon is het systeem dat Liberty Global ook gebruikt in andere landen. Eén overkoepelende technologie en schaalvergroting is volgens de top van Liberty Global (grootaandeelhouder John Malone en topman Mike Fries) nodig om te concurreren met de videonetwerken van YouTube en Netflix. In Nederland komt de concurrentie vooral van KPN, dat al twee miljoen tv-klanten heeft, grotendeels ‘afgepikt’ van de kabelaars. KPN’s settopbox werkt via de cloud: de videorecorder staat niet meer thuis maar in het datacentrum. Zo kun je terugspoelen naar het begin als je de tv te laat inschakelt.

Uw nieuwe tv-aanbod

In de loop van het voorjaar komt Ziggo met een nieuw tv-aanbod. Vermoedelijk ook met tv via de cloud (een Horizon-box zonder harde schijf bijvoorbeeld) en andere extra’s. Ziggo-klanten gaan huur betalen voor gebruik van een nieuwe settopbox, net zoals dat nu bij UPC gebeurt. Wie niet wil, hoeft niet te veranderen en kan z’n oude abonnement houden. Reken ook op een nieuw aanbod voor mobiele telefonie, via het Vodafone-netwerk, maar nu met een sneller 4G-aanbod erbij. KPN zet zich al schrap voor deze aanval, liet KPN-topman Eelco Blok vorig week weten.

U gaat sneller surfen

KPN verloor veel breedbandklanten aan kabelaars, die sneller internet bieden dan adsl of vdsl via de koperlijn. Dit jaar wordt de downloadsnelheid op de kabel verhoogd van 200 naar 500 Mbit/seconde. De eerste reactie van klanten is vaak dat ze niet voor de snelste variant internet kiezen. Liever houden ze dezelfde snelheid en ‘downgraden’ naar een goedkoper abonnement. Op de lange termijn is het effect voor Ziggo toch positief, want klanten die downgraden stappen niet over naar de concurrent.

Welkom bij Vodafone

Deze brief is het minst zeker. Al jaren wordt gefluisterd dat Vodafone aast op Liberty Global, met al z’n Europese kabelnetten. Beide bedrijven speculeren hardop over de Moeder Aller Telecomdeals; een megadeal tussen mobiele en vaste netwerken. Nu BT (de Britse KPN) mobiel netwerk EE koopt voor 16,8 miljard euro en daarmee Vodafone in de eigen achtertuin aftroeft, lijkt de tijd rijp.