Regiotaxi Gelderland failliet, maar moet rijden

Vandaag gaan de taxi’s van Regiotaxi Gelderland toch weer rijden. Daartoe zijn de failliet verklaarde taxibedrijven die de Regiotaxi verzorgen gedwongen door de voorzieningenrechter, op straffe van een dwangsom van 40.000 euro per dag met een maximum tot een miljoen.

De Regiotaxi is bestemd voor mensen in Gelderland die niet met het gewone openbaar vervoer kunnen reizen. Het vervoer wordt voor het overgrote deel verzorgd door de vijf taxibedrijven van Willemsen de Koning in Arnhem. De rechtbank in Gelderland verklaarde gisteren die vijf bedrijven failliet. Het gaat om: Taxicentrale Gelderland, Taxiservice Achterhoek, De Vallei, Rivierenland en Taxiservices Stedendriehoek. Door het faillissement staan 376 taxichauffeurs op straat. De meesten hadden een vaste baan. Het bedrijf moest eerder deze week al stoppen met alle regiotaxiritten, omdat het geld op was.

Het was de provincie Gelderland die het korte geding aanspande. De vervoerder heeft een financieel conflict met de provincie, waardoor het naar eigen zeggen in problemen is geraakt. Er is geen geld voor brandstof of salarissen meer. Geld uit het goedlopende deel van het bedrijf halen zou geen optie zijn, omdat hierdoor de rest van het bedrijf ook failliet zou kunnen gaan. Daardoor zouden nog eens 1.100 mensen hun baan kunnen verliezen. (NRC/ANP)