‘Steeds meer Amsterdamse studentes lijden aan drunkorexia’

Dat schreef Het Parool

illustratie Martien ter Veen
illustratie Martien ter Veen

De aanleiding

‘Drunkorexia’ wordt het genoemd: wel bier drinken, niet eten. Anders word je dik en voldoe je niet aan het schoonheidsideaal. Amsterdamse meisjes zouden zo tijdens hun studententijd op gewicht blijven, of afvallen. Volgens Het Parool is het een groeiend fenomeen in Amsterdam. Wij checken de bewering uit die krant: ‘Steeds meer Amsterdamse studentes lijden aan drunkorexia.’

Waar is het op gebaseerd?

We bellen met Michiel Couzy, nieuwschef van Het Parool. Hij vertelt dat het stuk is geschreven door een stagiaire, zelf student, die het fenomeen zag in haar omgeving. In het verhaal staat dat er geen cijfers zijn over drunkorexia. Maar dat er sprake is van een trend wordt in het artikel bevestigd door Elske van den Berg van het Amsterdamse centrum voor eetstoornissen Novarum. Ook komt een 23-jarige studente – Marije – aan het woord die zelf aan drunkorexia lijdt.

En, klopt het?

Eerst nog even dit. Wat is drunkorexia precies? Of beter: wat is het niet? Het is géén psychisch erkende aandoening of eetstoornis. Het is een naam die is gegeven aan gedrag waarmee de calorieën van (te veel) drank worden gecompenseerd door niet tot nauwelijks te eten en veel te bewegen. De term drunkorexia komt uit Amerika. In 2008 verscheen er een artikel over in het Journal of Dual Diagnosis, door het Institute of Psychiatric Research in Indianapolis. Daarin wordt gerefereerd aan Amerikaanse media die de term rond 2008 voor het eerst gebruikten. Het zou gaan om een trend die is ontstaan op Amerikaanse universiteiten. Sindsdien is de term overgewaaid naar Nederland.

Drunkorexia is een modekreet, zegt Eric van Furth, hoofd van het centrum voor eetstoornissen Ursula in Leidschendam en hoogleraar eetstoornissen in het Leiden Universitair Medisch Centrum. Volgens hem is het niet zo dat mensen met dit soort gedrag zich meteen melden voor hulp. Wel is het zo dat mensen die toch al een eetstoornis hebben, dit gedrag soms vertonen. „Binge drinking komt bij meisjes met eetstoornissen voor, maar we weten helemaal niet hoe vaak.”

Kunnen we meer duidelijkheid krijgen over de cijfers? We bellen met vier behandelcentra voor eetstoornissen die zijn gevestigd in Amsterdam: Novarum, Stichting Human Concern, de Bascule en Trubendorffer.

Alleen Novarum ziet een trend. Maar Elske van den Berg van Novarum, die ook werd geciteerd in Het Parool, heeft geen cijfers voor haar kliniek. Ze baseert zich op de verhalen van cliënten. Bij Novarum – de grootste van de vier centra – komen jaarlijks zo’n negenhonderd mensen bij wie een eetstoornis al zo ernstig is geworden dat ze er zelf niet meer uitkomen. Onder hen ziet Novarum twee dingen: cliënten gebruiken veel alcohol en vertonen compensatoir gedrag om de calorieën daarvan kwijt te raken. Van den Berg: „Vijf jaar geleden hoorden we dit nog nauwelijks, nu steeds vaker.”

De andere drie centra zien de trend niet. Hanneke Schaapherder van Stichting Human Concern zegt: „Ik denk dat het merendeel van de studentes die dit doen, geen hulp zoekt. Het is de vraag of zij er zelf last van ervaren en of hulp nodig is. Het gaat over de mate waarin je alcohol compenseert. Het compenseren van je alcoholgebruik tijdens je studie is van alle tijden.”

En Clara Vollaard van de Bascule: „Wij zien ernstige gevallen van meisjes met eetstoornissen. Drunkorexia zal wel degelijk bestaan maar wij komen het niet tegen. Die meisjes komen niet bij ons terecht.” Voor de Trubendorffer geldt hetzelfde. Trubendorffer behandelt studenten met alcoholverslavingen en eetstoornissen, maar kent tot nu toe geen gevallen van drunkorexia, zegt woordvoerder Renske Boot.

Conclusie

Is drunkorexia een trend onder Amsterdamse studenten? Cijfers zijn er niet. Eén behandelcentrum voor mensen met eetstoornissen ziet een toename, drie andere niet. Al kan dat ook zijn doordat de meisjes die het doen – veel drinken, weinig eten – niet bij hen terechtkomen. Voorlopig beoordelen we de stelling als niet te checken.

Ook een bewering zien langskomen die je gecheckt wilt zien? Mail nextcheckt@nrc.nl