Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Dode bij schietpartij tijdens bijeenkomst met Mohammed-tekenaar in Kopenhagen

Bij een schietpartij tijdens een bijeenkomst over vrijheid van meningsuiting in een café in Kopenhagen is een 40-jarige man omgekomen. Drie politieagenten raakten gewond. Zij zijn buiten levensgevaar.

Kogelgaten in de ramen van het café Krudttonden.
Kogelgaten in de ramen van het café Krudttonden. Foto EPA / Denmark Out

Bij een schietpartij tijdens een bijeenkomst over vrijheid van meningsuiting in Kopenhagen waar ook de Zweedse tekenaar Lars Vilks bij was is een 40-jarige man omgekomen. Drie politieagenten raakten gewond. Zij zijn buiten levensgevaar, meldt de politie.

De bijeenkomst ‘Kunst, godslastering en de vrijheid van meningsuiting’ was een initiatief van Vilks. Hij wilde de dag (14 februari 1988) markeren dat de Iraanse leider imam Khomeini een fatwa uitsprak om Salman Rushdie te vermoorden vanwege zijn boek De Duivelsversen. Vilks is zelf meerdere keren bedreigd nadat hij in 2007 spotprenten had gemaakt van de profeet Mohammed. Vilks bleef ongedeerd.

Waarschijnlijk terreuraanslag

In het raam van het café waar de schietpartij plaatsvond zitten zo’n dertig kogelgaten, meldt de Deense nieuwszender TV2 News. Een gemaskerde man opende het vuur tijdens een lezing van de Franse ambassadeur François Zimeray. De ambassadeur raakte niet gewond.

Volgens de Deense journalist Morten Frich schoot de politie terug richting de dader. De politie sprak eerst van twee daders. Uit gesprekken met getuigen zou echter blijken dat er slechts één schutter was. Van hem is een foto verspreid.

Twitter avatar MortenFrich Morten Frich Eyewitness Dennis M. Brink: Shots fired from lobby, police fired back. Shouting in what witness believes to be Arabic language.

Update 19.13:De politie kon tijdens een speciaal ingelaste persconferentie nog niet met zekerheid zeggen of het hier gaat om een terroristische aanslag, maar onderzoekt de schietpartij wel als zodanig, meldt persbureau Reuters. Inmiddels is een signalement van de dader gepubliceerd.

De inlichtingendiensten en de politiek gaan wel uit van een terreuraanval:

Twitter avatar MortenFrich Morten Frich Statement f. Danish PM Thorning: Cynical act of violence. Everything points to politically motivated attack, an act of terror. #cphshooting
Twitter avatar tv2breaking TV 2 Breaking | LIVE Danish intelligence agency PET: “The circumstances surrounding the shooting indicate that it was a terrorist attack”

Aanslag op tekenaar Lars Vilks?

Mede-organisator Helle Merete Brix laat tegenover AP weten dat ze overtuigd is dat Vilks - die op een dodenlijst van Al Qaeda staat - het doelwit was van de aanslag. “Er bestaat bij mij geen twijfel over dat dit een aanval was op Lars Vilks”, zei ze. Vilks krijgt vanwege de bedreigingen altijd politiebescherming als hij in Denemarken is.

Vluchtauto gevonden

De dader van de schietpartij is nog voortvluchtig. Hij reed volgens de politie in een Volkswagen Polo. Die is inmiddels teruggevonden.

Twitter avatar MortenFrich Morten Frich Escape vehicle found at Borgervænget 25, Østerbro. Police asking for witnesses to come forward. #cphshooting
Twitter avatar tv2breaking TV 2 Breaking | LIVE Police have found the getaway car in the neighborhood #Østerbro - the same neighborhood as the shooting took place #Cphshooting #Vilks

Het café waar de schietpartij plaatsvond, Krudttoenden, stond altijd bekend om de jazzconcerten die er worden gegeven.

Twitter avatar MortenFrich Morten Frich Picture of the scene of CPH-shooting: Cultural house by the name of… The Powder Keg. http://t.co/skLvgkvb0f