Rozen en wiskundenerds: de week in zes graphics

Een weekoverzicht aan de hand van de beste infographics op NRC Q

Geen goed Valentijn voor rozenkwekers..

Geen Valentijnsdag zonder rozen, toch? Vandaag is het in ieder geval goed zakendoen voor de branche. Maar - hoe goed de zaken op de veertiende ook mogen lopen - met de rozenkwekers gaat het niet zo goed. Het aantal kwekers nam in tien jaar tijd met 75 procent af.

..en al langer geen goede tijd voor kinderdagverblijven..

Het gaat ‘mwah’ met de kinderopvangsector. Dalende vraag, stijgende kosten en een toenemend aanbod. In 2013 telde Nederland ruim zesduizend kinderdagverblijven, wat neer komt op gemiddeld 15 vestigingen binnen een straal van 3 kilometer. Terwijl de vergoeding van het rijk verder daalde tot slechts 64 procent van de kosten, meldde het CBS donderdag.

aantal-kinderdagopvang-per3km-v2

Econometristen scoren daarentegen goed op de arbeidsmarkt..

De nerd die ieder bedrijf wil hebben: de econometrist. Afgelopen dinsdag was het de Landelijke Econometristendag. Ben je goed in wiskunde en statistiek en vooral niet bang om deze twee disciplines door elkaar te husselen en ‘Gaussiaanse copula formules’ te maken? Banen zat. Vorig studiejaar begon een recordaantal - 630 personen - studenten aan de bacheloropleiding.

..en bij welk bedrijf scoor jij? Dat hangt van je uni af

Na je studie bij ABN Amro, Shell of KPN gaan werken? Dat valt al te voorspellen op basis van je universiteit of hogeschool. NRC Q analyseerde de top-vier populairste werkgevers op basis van LinkedIn data en maakte de hotspots per onderwijsinstelling inzichtelijk.

Zoom in of uit met de ‘+’ en ‘-’ buttons of zoek een gemeente in de zoekbalk. Klik of tik op de bollen voor achterliggende informatie. De grootte van de bollen is bepaald door het aantal afgestudeerden.

…en R.I.P. tablet

De tablet is dood en de phablet - een megakruising tussen een phone en tablet moet het gaan worden. De cijfers: voor het eerst sinds de iPad op de markt kwam - in 2010 - is de wereldwijde verkoop van tablets gedaald tot slechts 76 miljoen stuks.

ICYMI: de belangrijkste binnenlandse economische cijfers van deze week

Heel veel loze vierkante meters. De economische crisis en - dit willen de bedrijven graag doen geloven - de opkomst van het thuiswerken zorgen voor een steeds verder toenemende kantorenleegstand. Vastgoedonderzoeker Dynamis bekeek de situatie voor 44 gemeenten vanaf 2010, en het ziet er niet best uit voor de tapijttegels, systeemplafonds en cubicles.

En verder:

  • Economische groei:↑ (+0,5 procent t.o.v. jaar eerder)
  • Rente op tienjarige staatslening:↓ (0,5 procent in januari)
  • Inflatie:↓ (0 procent)
  • Productie industrie:↑ (+2,8 procent t.o.v. december 2013)
  • Melkkoeien en melkproductie:↑ (+ 2 procent t.o.v. 2013)
  • Schooluitval onder MBO’ers:↓ (- 1.970 leerlingen)
  • Vergoeding kinderopvang door het rijk:↓ (-13 procentpunt t.o.v. 2009)
      • Yordi Dam