Rob van Essen wint eerste Biesheuvelprijs

Schrijver Rob van Essen is de eerste winnaar van de J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste Nederlandse korteverhalenbundel. Hij won de prijs, een geldbedrag van 4.867 euro, voor zijn bundel Hier wonen ook mensen.

De jury van de nieuwe prijs, die bestond uit critici, redacteuren en boekverkopers, roemde Van Essen voor “zijn rijke register aan personages en vertellingen: van realistisch tot absurd, van hilarisch tot diep ontroerend en zo nu en dan dit alles tegelijk”. In het juryrapport stond ook:

“Van Essen beheerst het verhalen vertellen tot in de puntjes, en dat mag gevierd worden.”

Prijzengeld uit crowdfunding

De J.M.A. Biesheuvelprijs is de eerste Nederlandse onderscheiding die specifiek bestemd is voor verhalenbundels. De initiatiefnemers beschouwden het korte verhaal als een “ondergewaardeerd genre”. Om te tonen dat het genre “wel degelijk bewonderaars en liefhebbers kent” werd aangekondigd dat het prijzengeld geheel gefinancierd zou worden uit donaties. De organisatoren stelden zich ten doel om een prijzengeld van minstens 2.000 euro binnen te halen, maar via crowdfunding werd uiteindelijk een bedrag van 4.867 euro opgehaald, afkomstig van 97 donateurs.

Rob van Essen (1963), die behalve schrijver ook literatuurcriticus is voor NRC Handelsblad, ontving de prijs vanavond in Amsterdam. Eerder schreef hij onder meer de romans Visser en Alles komt goed, en de verhalenbundel Elektriciteit. Zijn tweede verhalenbundel Hier wonen ook mensen werd onlangs ook opgenomen op de longlist van de Gouden Boekenuil, de grootste Vlaamse literatuurprijs.

Week van het Korte Verhaal

De J.M.A. Biesheuvelprijs is vernoemd naar de schrijver die bekend en geroemd werd om zijn verhalenbundels In de bovenkooi en Slechte mensen. De uitreiking van de prijs was ook de aftrap van de Week van het Korte Verhaal, die deze week bij negentien Nederlandse kwaliteitsboekhandels wordt gevierd.