Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Porosjenko belt wereldleiders - parlementen rebellen akkoord

Een konvooi van Oekraïense militairen op de weg tussen de steden Dabeltseve en Artemivsk.
Een konvooi van Oekraïense militairen op de weg tussen de steden Dabeltseve en Artemivsk.

De Oekraïense president Petro Porosjenko spreekt later vandaag telefonisch met bondskanselier Angela Merkel, president François Hollande en president Barack Obama over de situatie in Oost-Oekraïne. Dat zei Porosjenko in gesprek met grensbewakers tijdens een live televisie-uitzending, zo schrijft persbureau AFP.

Eerder vandaag heeft het parlement van de rebellen in Oost-Oekraïne ingestemd met het donderdag gesloten akkoord in Minsk. Er is een werkgroep opgezet die moet toezien op de uitvoering van het akkoord dat de leiders van Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland in de Wit-Russische hoofdstad sloten. Dat zei rebellenonderhandelaar Denis Poesjilin van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk tegen het Russische persbureau Interfax. Ook het parlement van Loegansk heeft ingestemd met het akkoord.

Zware wapens

Als vannacht het staakt-het-vuren ingaat, moeten ook alle zware wapens aan de frontlinie worden teruggetrokken. Aleksej Karjakin van de Volksrepubliek Loegansk heeft vandaag gezegd dat er is begonnen met de terugtrekking van die zware wapens. “We nemen alle stappen die moeten leiden tot vrede”, zei hij tegen persbureau TASS.

Ondanks het fiat van de parlementen gaan de gevechten tussen pro-Russische separatisten en Oekraïense strijdkrachten door. Vanochtend meldden we al dat er gisteren ten minste 26 doden vielen. Vandaag zijn er volgens persbureau Reuters zeven soldaten van het Oekraïense leger omgekomen en raakten 23 anderen gewond.

Dit weekend bij NRC: een uitgebreide special over de oorlog en het bestand in Oekraïne