Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Onrust op Terschelling over mogelijke gasboringen

Het strand van Terschelling.
Het strand van Terschelling. Foto ANP / Joris Blankena

Op Terschelling is onrust ontstaan over mogelijke gasboringen op en bij het Waddeneiland. Dat bevestigt directeur Arjan Berkhuysen van de Waddenvereniging aan persbureau ANP na berichtgeving hierover in Trouw.

Het Nederlandse olie- en gasbedrijf Tulip Oil wil gas gaan winnen uit een bel in de Noordzee, drie tot zes kilometer voor de kust van Terschelling. Ook sluit het bedrijf niet uit dat er op het eiland zelf boortorens komen; daar zouden drie mogelijke locaties voor zijn.

Daarvoor is een concessie afgegeven. Daarmee kan overigens nog niet worden geboord: er moeten nog verschillende vergunningen worden aangevraagd en er moet een rapport worden opgesteld over mogelijke gevolgen voor het milieu. Dat zal zeker een jaar in beslag nemen, denkt Berkhuysen.

Hij ziet mogelijkheden om in die periode te protesteren tegen de plannen. “Want moeten we dit wel willen in het werelderfgoed dat de Waddenzee is? Daar moet de politiek ook een zegje over doen.”