Nog veel geweld in Oost-Oekraïne - ‘Rusland wil resolutie voor vrede’

Pro-Russische separatisten hebben hebben gisteravond opnieuw aanvallen uitgevoerd in Oost-Oekraïne. Daarbij hebben ze onder andere een strategisch belangrijk knooppunt voor treinen beschadigd. Het zijn pogingen om op het allerlaatste moment nog extra territorium te veroveren.

Troepen van het Oekraïense regeringsleger nabij Debaltseve.
Troepen van het Oekraïense regeringsleger nabij Debaltseve. Foto Reuters / Gleb Garanich

Pro-Russische separatisten hebben gisteravond opnieuw aanvallen uitgevoerd in Oost-Oekraïne. Daarbij hebben ze onder andere een strategisch belangrijk knooppunt voor treinen beschadigd. Het zijn pogingen om op het allerlaatste moment nog extra territorium te veroveren.

Bij gevechten in de regio kwamen daarnaast vrijdag ten minste 26 mensen om het leven. De meeste confrontaties vinden plaats in de door de Oekraïnse overheid gecontroleerde stad Debaltseve, schrijft persbureau AP. Op de stad zijn, sinds donderdag een staakt-het-vuren werd afgesproken, tientallen raketten en artillerievuur afgeschoten.

Russische resolutie voor bestand

Rusland, één van de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, heeft in een concept-resolutie gevraagd om het nieuwe staakt-het-vuren-akkoord in Oekraïne te steunen. Dat schrijft AP op basis van documenten. Volgens VN-diplomaten komt de Veiligheidsraad zondag bijeen om te praten over de resolutie, enkele uren nadat het bestand in Oekraïne is ingegaan.

In de conceptresolutie van Rusland wordt gesproken over ”grote zorgen” rond de “tragische gebeurtenissen” in de regio. Daarnaast stelt Rusland dat er alleen een oplossing kan worden gevonden via vrede. NRC-buitenlandredacteur Juurd Eijsvoogel over het concept:

Dat Rusland de “soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne” onderschrijft is niet nieuw, maar het blijft wel een gotspe, gezien hoe ze er in de praktijk compleet overheen walsen. Het past helemaal bij hun verhaal dat Rusland geen mensen in Oekraïne heeft. Het wordt interessant om te zien of deze vlieger opgaat en de resolutie zondag inderdaad aangenomen wordt.

Het is niet de eerste keer dat Rusland een resolutie opstelt rond een bestand in Oekraïne. Echter waren deze de voorgaande keren onpopulair om dat de andere leden van de Veiligheidsraad boos waren over de annexatie van De Krim.

Komende nacht treedt om 23.00 uur Nederlandse tijd het bestand in werking. Een vorig staakt-het-vuren, gesloten in september 2014, hield nauwelijks stand.

Dit weekend bij NRC: een uitgebreide special over de oorlog en het bestand in Oekraïne