in februari het thema ‘thuis’

Foto Marc

In 2015 organiseren NRC en Nikon het gehele jaar door een fotowedstrijd. Lezers kunnen foto’s insturen rond een thema. Deze maand: Thuis. Michiel van Erp (1963) grasduint door de inzendingen en geeft een eerste indruk. Van Erp is documentairemaker, eind februari start een nieuw seizoen van Hollands Welvaren waarin hij Nederlanders op en rond de werkvloer portretteert.

„Wat opvalt is dat veel inzenders fotograferen zoals ‘het hoort’; ze portretteren een moeder met kind zoals ze denken dat je een moeder met kind portretteert, of laten poesjes schuin de camera inkijken zoals je al op honderden andere foto’s hebt gezien. Ikzelf vind het fijner als je een paar keer naar een foto moet kijken en je afvraagt waarom iemand een bepaalde foto heeft gemaakt.

Sylvia van der Steen

Sylvia van der Steen

Daarom spreekt de inzending van ‘Marc’ mij bijvoorbeeld aan. Het is grappig dat iemand voor het onderwerp ‘Thuis’ zijn vrouw aan een tafel laat zitten met een lege fles drank voor zich, terwijl ze kijkt alsof ze niet op de foto wil.

Voor mijn documentaires kom ik vaak bij mensen thuis. Bijna iedereen doet zich net iets anders voor dan ze in werkelijkheid zijn. Het is mijn vak hen terug te krijgen naar hoe ze echt zijn. Ik heb daar geen trucs voor, maar probeer zo eerlijk en open mogelijk over mijzelf te praten en hoop dat mijn onderwerpen dat vervolgens ook doen.

Mensen zeggen vaak tegen mij ‘wat een treffer dat dit net gebeurd is terwijl jij aan het filmen was’, ik geloof daar niet in. Geluk bestaat niet, je dwingt het af als je er hard voor werkt. Dat is ook: jezelf openstellen voor het onverwachte. Alleen als je je openstelt voor zaken die spontaan gebeuren, bots je op ‘toevalstreffers’. Denk nooit: over twee uur moet dit afgerond zijn.”

Doe mee met de NRC-Nikonfotowedstrijd of bekijk de inzendingen op nrc.nl/fotowedstrijd.