Ministerie grijpt in: ROC Leiden houdt op te bestaan

Doormodderen was geen optie, vond minister Jet Bussemaker (PvdA). Het „amateuristische” ROC Leiden bestaat straks niet meer.

Het ROC Leiden houdt op te bestaan. De school met meer dan 9.000 leerlingen gaat ten onder door jaren van mismanagement, ondermaats onderwijs en onverantwoorde investeringen in gebouwen.

Het ID College, een andere mbo-instelling in de regio, zal ROC Leiden overnemen, zo liet minister Jet Bussemaker (Onderwijs, PvdA) gisteren in een brief aan de Tweede Kamer weten. Het moet er voor zorgen dat de studenten van ROC Leiden hun opleidingen kunnen afmaken. Volgens Bussemaker was „doormodderen geen optie”.

ROC Leiden kon door de grote financiële problemen, die vooral zijn ontstaan door onverantwoorde vastgoedtransacties, niet meer investeren in de kwaliteit van het onderwijs. Ze schrijft: „Als er nu niet wordt ingegrepen lopen we het risico dat de studenten jarenlang niet de kwaliteit van onderwijs krijgen waar zij recht op hebben. Niet uit te sluiten valt zelfs dat deze studenten straks, als het tot een faillissement zou komen, op straat komen te staan.”

Niet alleen de studenten, ook 800 medewerkers en docenten gaan mee naar het ID College. „We nemen ze allemaal over”, laat Alma Feenstra weten. Zij is directeur Marketing en Communicatie bij het ID College. De studenten van ROC Leiden gaan maandag nog gewoon naar hun eigen school, in hun eigen gebouw. „Hoe de huisvesting er in de toekomst uit komt te zien, gaan we nu verkennen.” Het lijkt niet waarschijnlijk dat het ID College de twee imposante gebouwen zal gaan gebruiken, die het ROC de afgelopen jaren heeft laten neerzetten.

Daarover stelt minister Bussemaker in haar brief dat er na diverse onderzoeken geen harde verdenkingen van vastgoedfraude zijn gerezen. Wel is er „onwenselijk en onverantwoord gedrag” vertoond en ging de school „naïef en amateuristisch’ om met haar „megalomane” bouwprojecten.

De bouw en de financiële constructies rond deze megagebouwen die zijn opgeleverd in 2011 en 2013, hebben het ROC de das om gedaan. De mbo-instelling betaalt 11 miljoen euro per jaar aan huur voor de panden; eentje staat bij het Centraal Station van Leiden en de ander bij station Leiden Lammenschans. Het ID College neemt de kosten niet op zich.

Het ROC betrok de megagebouwen nadat het een publiek-private samenwerking was aangegaan met het vastgoedbedrijf Green Real Estate van textielondernemer Jan Zeeman, van winkelketen Zeeman. De constructie werd gefinancierd door de Bank Nederlandse Gemeenten, een groot voorstander van publiek-private samenwerking.

De financiële afspraken tussen het ROC, de bank en het vastgoedbedrijf waren zo nadelig dat een faillissement voor de school onafwendbaar leek.

Het ROC-onderwijs in Leiden leed de afgelopen jaren zienderogen onder alle problemen. Diverse opleidingen staan als zwak te boek. Het ROC laat in een reactie weten dat het geen andere oplossing zag dan aan te kloppen bij het ID College. Een woordvoerder: „We zijn blij met deze constructieve oplossing.”