Opinie

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan. nrc.next helpt.

Stelling: IS krijgt te weinig erkenning

Krijg dat maar eens voor elkaar, zo maar binnen no time een staat uit de grond stampen. IS strijdt tegen ordeloosheid op het meest chaotische stukje aarde. Goed toch? Maar waardering, ho maar. Steeds krijgt IS weer een emmer shit over zich heen. Uiteindelijk is het allemaal jaloezie.

Stelling: Zo’n executie moet je ook zien als entertainment

Laten we eerlijk zijn. Wie kijkt er nou niet naar die filmpjes van IS? Die goed gestileerde, perfect gesneden beelden, die ons die siddering bezorgen waarnaar wij stiekem hunkeren? Tuurlijk, zo’n executie is jammer voor de betrokkenen, maar iedereen kijkt ernaar. Als je mensen bij de koffieautomaat hoort vragen: heb je de lange of de korte versie gezien, dan kan het niet anders dan over die pyrovideo van de Jordaanse piloot gaan. Laten we niet zo moralistisch doen en het gewoon als entertainment beschouwen. Zend die executies uit op de NPO. En schrijf er mooie recensies over in de krant.

Stelling: Contactloos betalen zal de kloof in de samenleving vergroten

Binnenkort betalen we niet meer met pin. We hoeven niet eens een pasje in te voeren of een code in te toetsen. Dat zal ertoe leiden dat je als hogeropgeleide misschien wel nóóit meer een lageropgeleide aanraakt (oké, die ene keer dat je je aan je werkster/kleuterjuf vergrijpt buiten beschouwing gelaten). Moeten wij dit willen?

Stelling: De VVD is een toppartij

Een fijne club, die VVD. Ze geven er tenminste om hun eigen mensen. Ze snappen daar dat niemand zo gek is om zeven flessen wijn van elk 127 euro uit eigen zak te betalen. In zo’n situatie als waarin Mark Verheijen zat (je zit bij een Chinees met een Michelinster, Jos van Rey is je disgenoot) kun je geen fles van twee tientjes bestellen, ze zien je aankomen! Partijgenoten Zijlstra en Rutte namen het gelukkig voor Verheijen op. Zij vonden de ophef over de declaraties maar aanstellerij. Zo ga je met je vrienden om.

Stelling: De Tweede Kamer moet tijdens de verbouwing het land in

De Tweede Kamer moet vijfenhalf jaar van het Binnenhof weg, vanwege een grote verbouwing. Goede gelegenheid om eens écht het land in te gaan: lekker vergaderen in achtergestelde provinciesteden als Den Helder, Heerlen en Delfzijl. Om de banden met het volk aan te halen. Ze zouden eens bij het Europees Parlement kunnen informeren hoe je dat handig organiseert.

Stelling: Valentijnsdag is niet commercieel maar fan-tas-tisch

Het is absolute onzin dat Valentijnsdag een commerciële farce is: de taartjes en chocolaatjes die je nu in de winkel kunt kopen zijn superlekker. En spullen met hartjes erop of in de vorm van hartjes zijn superleuk.

Stelling: Je mag ook géén mening hebben over Valentijn

Je haat het of je houdt ervan – in de irritante categorie onderwerpen waarover je wel een mening moet hebben lijkt inmiddels ook Valentijnsdag opgenomen. Maar wat nu als het gedoe je gestolen kan worden, omdat je een happy single bent? Dat je het niet verongelijkt en sip zit te haten en er ook geen rozige gevoelens bij krijgt? Valentijnsonverschilligen verdienen ook een klankbord.

en Thomas de Veen