Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wonen

Michele Ferrero (89), de man achter Nutella, overleden

Michele Ferrero, de man achter Nutella, Tic Tac en Ferrero Rocher, is op 89-jarige leeftijd overleden. Hij was de rijkste man van Italië. Ferrero was al langere tijd ziek, schrijft de Italiaanse krant La Repubblica.

Ferrero, die tijdens zijn leven volgens persbureau Reuters de publiciteit meed, bracht de bekende hazelnootpasta Nutella in 1964 op de markt. Onder zijn leiding is het familiebedrijf Ferrero uitgegroeid tot een grote speler op de zoetwarenmarkt. Het is aanwezig in 53 landen en heeft meer dan 34.000 werknemers.

Tot enkele jaren geleden reisde de oude Ferrero dagelijks per helikopter van zijn villa in Monte Carlo in Monaco naar het hoofdkantoor van Ferrero in de Italiaanse stad Alba om te proeven en mee te helpen nieuwe producten te ontwerpen.

Ferrero nam in 1949 de leiding over het familiebedrijf over van zijn vader. Inmiddels staat de derde generatie Ferrero aan het roer. Ferrero’s oudste zoon Pietro kwam bij een fietsongeluk om het leven in 2011. Die was toen medetopman.

Zakenblad Forbes schat het vermogen van Michele Ferrero op zo’n 20,5 miljard euro.

Lees ook bij NRC Q: Nutella, drie Italiaanse generaties lang een succes.