Mexicaans rolmodel gedijt bij dorpse rust

De ervaren Mexicaan Andrés Guardado is de stille sensatie van PSV. In de gewonnen uitwedstrijd tegen AZ (2-4) was hij weer een baken van rust.

PSV’er Andrés Guardado in duel met Markus Henriksen van AZ;carnaval in het vak met PSV supporters;AZ-doelman Esteban na de 2-4.
PSV’er Andrés Guardado in duel met Markus Henriksen van AZ;carnaval in het vak met PSV supporters;AZ-doelman Esteban na de 2-4. Foto’s ANP

Knegsel is een fraai bosrijk dorpje nabij Eindhoven waar een probleem dreigt: de leefbaarheid staat onder druk. In een alarmerend bericht op de site van hoofdgemeente Eersel staat dat jongeren wegtrekken en er steeds minder kinderen worden geboren. Nu heet het dorp – zo’n 1.400 inwoners – nog Klein Antwerpen tijdens carnaval, maar nog even en dat wordt Piepklein Antwerpen.

Leegloop of niet, de bekendste inwoner van het dorp zal zich geen zorgen maken. Integendeel. Hoe meer rust, hoe beter voor Andrés Guardado. Het zorgt ervoor dat hij optimaal presteert en dat is ook wat hij doet voor zijn club PSV.

Zo ook deze vrijdagavond in de uitwedstrijd tegen AZ, die overtuigend wordt gewonnen (2-4) door treffers van Luuk de Jong (3 keer) en Georginio Wijnaldum. Zoals altijd is Guardado een baken van rust aan de bal. Al zouden alle elf de spelers van AZ om hem heen staan, dan nog zou hij het hoofd koel houden. Balverlies lijdt hij zelden. Staat er voorin niemand vrij, dan maar een terugspeelbal op Jeroen Zoet. Of een balletje breed, naar de rappe backs Jetro Willems en Santiago Arias.

Hoe fijn moet die rust zijn voor Phillip Cocu. Hoewel zijn ploeg steeds zorgelozer op de titel afkoerst, zijn er nog altijd spelers die bij een relatief ruime voorsprong te nonchalant worden. Memphis Depay bijvoorbeeld. Hij wil graag nóg een schijnbeweging maken, terwijl een scherpere Luciano Narsingh nog stukken gevaarlijker zou kunnen zijn. Maar Guardado? Die kiest voor de meest simpele oplossing. Hij heeft weliswaar nog geen doelpunt of assist achter zijn naam, maar scoort wel elk duel een zeven.

In Eindhoven wordt hij beschouwd als de nieuwe Mark van Bommel, met als verschil dat Guardado nauwelijks overtredingen maakt. Pas één gele kaart heeft de defensieve middenvelder tot dusverre gepakt, wat hem alleen in dat opzicht al een rolmodel maakt voor zijn teamgenoten.

„Dit is een speler van wie Depay nog bereid is dingen aan te nemen”, zei Marcel Brands over Guardado in het Algemeen Dagblad. Dat wil wat zeggen: Depay staat niet bekend als de meest volgzame speler. Eerder eigenzinnig en soms een tikkeltje dwars.

Buitenkansje

Voor Brands was Guardado een buitenkansje, toen hij vernam dat de speler op een zijspoor was beland bij zijn club Valencia in Spanje. Een voetballer die meer dan honderd interlands speelde voor Mexico en actief was op drie WK’s. Op papier onhaalbaar, maar PSV kon wel eens profiteren van de ongunstige perspectieven voor Guarado in Spanje. Om die reden leende Valencia hem eerder al uit aan het Duitse Bayer Leverkusen, waar hij door een blessure maar vier duels speelde.

Guardado, die na mindere jaren weer belangrijk wilde zijn, was al eerder in beeld bij PSV. In 2007 wilde de club hem hebben als opvolger van Phillip Cocu (destijds nog actief als speler), maar toen vertrok de middenvelder vanuit Atlas Guadalajara naar Deportivo La Coruña. Nu rook Brands zijn kans, zonder dat hij daar blijk van gaf in de media. Bewust, bekende hij tegen het AD, want dat zou wel eens de aandacht kunnen wekken van Ajax. Ook die club zocht in de zomer een middenvelder.

Met Guardado haalde PSV niet zomaar een middenvelder binnen. Hier mag hij dan een stille sensatie zijn, in eigen land is hij een ster. Afgelopen zomer nog speelde hij gedurende het WK voetbal een hoofdrol in een reclamespot van bierfabrikant Budweiser. Zelfs hondenvoer heeft hij aangeprezen.

Guadalajara

Zijn bekendheid bleek ook uit een speciale actie van de lokale krant Mural in Guadalajara. Toen Guardado in 2007 naar Deportivo in Spanje vertrok, konden lezers een shirt van hem winnen door een lofuiting voor Guardado in te sturen. Er volgden zo veel reacties dat de krant ze lang niet allemaal kon afdrukken. „Andrés is een Mexicaans voorbeeld dat ons heeft geleerd dat je met talent, nederigheid en doorzettingsvermogen je dromen kunt realiseren”, schreef een supporter genaamd Juan Cárdenas.

Niet alleen mannen reageerden. Er kwamen ook (liefdes)brieven van vrouwen binnen. „Mijn grote droom is om je aan mijn zijde te hebben. Maar als dat niet mogelijk is, wil ik je shirt dragen om mijn liefde en trots te tonen”, aldus Lorena Perez.

De fans moeten hun held nu alweer jaren via internet volgen. Duizenden kilometers van hen verwijderd leidt hij een prettig leven onder de rook van Eindhoven. Succes op het veld, en ondertussen ontspannen wonen in een dorpje waar je ’s avonds een speld kunt horen vallen.

Voor veel voetballers zou het een crime zijn, maar niet voor Guardado en zijn zwangere vrouw. Samen bezoeken ze geregeld de Heilige Monulphus en Gondulphuskerk in hun dorp. Even genieten van de stilte.