Niet verwarrend, geen reden voor juridische stappen ggz

De geestelijke gezondheidszorg (ggz) in Friesland heeft juridische stappen aangekondigd tegen Denk, de nieuwe politieke partij van oud-PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk. (10/2) Volgens de ggz, die sinds 2010 de identieke merknaam Denk gebruikt voor een behandelprogramma voor mensen met psychische klachten, plegen de Turken merk- en handelsnaaminbreuk. Ook het logo van de nieuwe partij vertoont volgens de Friezen opvallende gelijkenissen met het Denk-logo van de ggz.

Heeft de ggz een punt? Die kans lijkt mij erg klein. Onder het merkenrecht kan een merkhouder op twee gronden optreden tegen gebruik van een overeenstemmend merk.

Ten eerste kan een merkhouder een gelijkend merk verbieden als dit voor soortgelijke producten wordt gebruikt en er risico op verwarring is. Deze vlieger gaat voor de ggz niet op want hun merk Denk is voor ‘medische diensten’ geregistreerd.

Ten tweede kan de merkhouder ingrijpen als de reputatie van zijn merk wordt aangetast door het nieuwe merk. De klacht van de ggz lijkt zich vooral hierop te richten. Om je hierop te kunnen beroepen stelt de wet echter één belangrijke voorwaarde: je merk moet bekend zijn. De ggz zal terecht trots zijn op zijn merk Denk, maar van een bekend merk is geen sprake en dus kan het bedrijf zich niet op reputatieschade beroepen. Exit merkenrecht voor ggz.

En levert het handelsnaamrecht, waar de ggz ook naar verwijst, dan misschien nog wat op? Nee, handelsnaamrechten gelden als een ander een gelijkende handelsnaam in dezelfde branche gebruikt waardoor verwarring kan ontstaan. Nog los van de vraag of de ggz überhaupt wel handelsnaamrechten voor het bedrijfsonderdeel Denk bezit, gaat het hier al mis omdat er geen verwarringsgevaar is: politiek en medische zorg zijn nu eenmaal verschillende activiteiten. Nee, Kuzu en Öztürk kunnen rustig slapen, denk ik.

Oorsuizen

Laagfrequent schaadt ook

Jaap Jelsma, muziekliefhebber, schreef in Levenslange schade door Poppodia over oorsuizen (tinnitus), opgelopen door blootstelling aan te harde muziek. Dat is inderdaad wellicht toe te schrijven aan mooie concerten met oerhard geluid, maar daar hoeft niet de enige oorzaak te liggen van tinnitus. Het is ook toe te schrijven aan het alsmaar sterkere en wijder verbreide laagfrequentgeluid, als gevolg van de voortschrijdende ontwikkeling van industrie, infrastructuur en mobiliteit. Laagfrequentgeluid, infrasoongeluid en trillingen, kortweg LFG genoemd, is een groeiend milieu- en gezondheidsprobleem. De bron kan al bij u om de hoek liggen, bijvoorbeeld de koel- en vriesinstallaties van een supermarkt onder uw appartement. Het is een fenomeen waarover u meer kunt lezen op internet. LFG kan veel gezondheidsschade toebrengen.

Reina Opperman