WK afstanden: Kramer voor de zesde keer wereldkampioen 5 kilometer

Sven Kramer is vanmiddag voor de zesde keer in zijn loopbaan wereldkampioen geworden op de 5.000 meter. De regerend Olympisch kampioen was bijna twee tellen sneller dan de nummer twee, Jorrit Bergsma. Met 6:09.65 reed hij bovendien de snelste tijd ooit op een laaglandbaan.

Sven Kramer is opnieuw wereldkampioen geworden op de 5.000 meter. Hij versloeg Jorrit Bergsma en Douwe de Vries.
Sven Kramer is opnieuw wereldkampioen geworden op de 5.000 meter. Hij versloeg Jorrit Bergsma en Douwe de Vries. Foto ANP / Jerry Lampen

Sven Kramer is vanmiddag voor de zesde keer in zijn loopbaan wereldkampioen geworden op de 5.000 meter. De regerend Olympisch kampioen was in het Friese Thialf bijna twee tellen sneller dan de nummer twee, Jorrit Bergsma. Met 6:09.65 reed hij bovendien de snelste tijd ooit op een laaglandbaan.

De derde stek op de vijf kilometer ging eveneens naar een Nederlander, Douwe de Vries, die bijna negen seconden langzamer was dan Kramer. De laatste keer dat er op de 5.000 meter drie Nederlanders op het podium stonden was in 2003, toen Jochem Uytdehaage in Berlijn wereldkampioen werd.

Het is voor de tweede keer dit toernooi dat Kramer wereldkampioen wordt. De Fries won gisteren al de ploegenachtervolging samen met Koen Verweij en Douwe de Vries. Sinds 2007 won Kramer alle wereldtitels op deze afstand, met uitzondering van die van 2011. Toen was Bob de Jong de snelste.

Twitter avatar SvenKramer86 Sven Kramer Dit Thialf ga ik echt missen, bedankt!! #WKAfstanden #5km http://t.co/i4gY1MPkeD