Kapitein veerboot schuldig aan doodslag bij grote ramp Hongkong

De gezonken partyboot wordt in 2012 uit het water getild na de grootste ramp in Hongkong in decennia.
De gezonken partyboot wordt in 2012 uit het water getild na de grootste ramp in Hongkong in decennia. Foto EPA / Jerome Favre

De kapitein van de veerboot die in 2012 betrokken was bij een scheepsramp voor de haven van Hongkong, is schuldig aan doodslag. Ook wordt hij veroordeeld voor het in gevaar brengen van anderen op zee, zo besliste de rechtbank van Hongkong. Bij de ramp kwamen 39 mensen om het leven.

De kapitein van het andere schip, de partyboot die bij de aanvaring zonk, werd tegelijkertijd vrijgesproken voor doodslag. Wel is hij schuldig aan het in gevaar brengen van anderen op zee, zo meldt de South China Morning Post. De maximale straf daarvoor is vier jaar cel. Voor doodslag is dat levenslang.

Grootste ramp in 40 jaar tijd

Sinds het ongeluk, bijna tweeënhalf jaar geleden, hebben de kapiteins elkaar steeds de schuld in de schoenen geschoven. Volgens de kapitein van de partyboot, waar 120 werknemers van een lokaal elektriciteitsbedrijf aan boord zaten, is hij meermaals van richting veranderd om de aanvaring te voorkomen.

De kapitein van de veerboot voer na de botsing bovendien door naar een pier op een eiland vlak voor de haven van Hongkong en bood de slachtoffers van de partyboot geen hulp. Hij deed dat volgens ANP omdat hij wilde voorkomen dat ook zijn schip zou zinken. De aanvaring was de grootste ramp in Hongkong in bijna 40 jaar tijd.