Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Judolegende Wim Ruska (74) overleden - ‘verlies judowereld’

Judolegende Wim Ruska is op 74-jarige leeftijd overleden. Ruska was al geruime tijd ziek. Op de Olympische Spelen van 1972 won hij twee keer Olympisch Goud. Zijn succes werd overschaduwd door de dood van elf Israëlische sporters.

Wim Ruska neemt met geheven armen de joejuichingen van de Nederlandse supporters in ontvangst vlak voor de ontvangst van de gouden medaille tijdens de Olympische Spelen in München.
Wim Ruska neemt met geheven armen de joejuichingen van de Nederlandse supporters in ontvangst vlak voor de ontvangst van de gouden medaille tijdens de Olympische Spelen in München. Foto ANP / Cor Mulder

Judolegende Wim Ruska is op 74-jarige leeftijd overleden. Ruska was al geruime tijd ziek. Op de Olympische Spelen van 1972 won hij twee keer Olympisch Goud. Zijn succes werd overschaduwd door de dood van elf Israëlische sporters.

Tijdens de Spelen van 72 won hij goud in de zwaargewichtklasse en in de open klasse. Zijn successen werden overschaduwd door de Palestijnse aanslag op de Israëlische delegatie, die enkele dagen voor zijn overwinningen had plaatsgevonden.

Ruska kroonde zich bovendien in 1967 en 1971 tot wereldkampioen. Ook was hij zeven keer de beste van Europa. In 2001 werd Ruska, bijgenaamd de ‘Tarzan van de tatami’, getroffen door een hersenbloeding, wat zijn spraakvermogen aantastte en waardoor hij deels verlamd raakte.

Miskend gevoeld

In december 2013 maakte NRC-eindredacteur Ward op den Brouw een portret over Ruska (€). Daar schrijft hij onder andere het volgende in:

Dat Ruska zich altijd miskend heeft gevoeld, is de rode draad in alle verhalen die sinds 1972 over hem zijn geschreven. Hij won zijn eerste goud op de eerste dag van de Spelen, 31 augustus, bij de zwaargewichten. Vijf dagen later overvielen Palestijnse terroristen het verblijf van de Israëlische sporters, van wie er twee werden gedood en negen gegijzeld.

De balans na de mislukte bevrijdingsactie diezelfde dag: zestien doden; de vijf Palestijnen en elf Israëlische sporters. The Games must go on, decreteerde IOC-voorzitter Avery Brundage. Ruska won op 9 september in de klasse alle categorieën zijn tweede goud. Sindsdien is hij is de enige judoka die twee keer goud won op één olympisch toernooi.

Waar Geesink acht jaar eerder als olympisch kampioen alom was bejubeld, werd Ruska bij terugkeer lauw onthaald. Zo gek was het niet dat koningin Juliana op Soestdijk na het bloedbad in München geen feestje aanrichtte voor de Nederlandse olympische kampioenen. Ruska keek wel raar op toen hij twee jaar later zag dat het Nederlands elftal van Cruijff en Michels, met premier Den Uyl, in polonaise door de paleistuin ging. Na nota bene een verloren WK-finale, ook in München.

Willem Jan Stegeman, voorzitter van de Judo Bond Nederland, laat in een reactie aan persbureau ANP weten:

“Met het overlijden van Willem Ruska verliest de judowereld één van zijn grootste iconen. Hij heeft in zijn carrière een onwaarschijnlijk grote bijdrage geleverd aan de judosport en aan de status van Nederland als judonatie. Onze gedachten gaan uit naar zijn naaste familie.”

In 2004 ontmoette radio- en televisiepresentator Martin Simek Ruska, drie jaar nadat hij was getroffen door een hersenbloeding.