Het Groot-Brittannië van...

De nieuwe alternatieve reisserie van de VPRO laat niet zomaar de wuthering heights van Yorkshire of de kathedraal van Canterbury zien, maar stelt in vijf afleveringen kernvragen over de stand van het Verenigd Koninkrijk. De makers, Marlou van den Berge en Djoeke Veeninga, schakelden hiervoor ‘reisgidsen’ in uit de politiek, economie en cultuur: o.a. actrice Cora Bissett, koninklijk huis-kenner Kate Williams en mensenrechtenadvocaat Clive Stafford-Smith. In de eerste aflevering laat oud-burgemeester van Londen Ken Livingstone diverse stokpaardjes uit zijn politieke carrière langskomen. Zo spreekt hij met gezinnen die hun huur niet meer kunnen betalen doordat investeerders de prijzen opdrijven. Ook zien we hem uitvallen tegen een politieagent die wil voorkomen dat hij in een winkelcentrum filmt („Ga boeven vangen!”).

NPO 2, 20.15-21.05u.

Judith Laanen