Hormoonbehandeling Chelsea Manning betaald door overheid

Soldaat Chelsea, voorheen Bradley, Manning krijgt van de Amerikaanse staat een hormoonbehandeling. Dit hebben haar advocaten vrijdag bekend gemaakt. Manning (26) wordt de eerste soldaat die in een militaire gevangenis zo’n behandeling krijgt.

Toen nog Bradley Manning werd in augustus 2013 veroordeeld wegens het lekken van 700.000 geheime documenten aan klokkenluiderssite Wikileaks. De dag na het vonnis maakte ze bekend voortaan als Chelsea door het leven te willen. Sindsdien zit ze een gevangenisstraf van 35 jaar uit in de militaire gevangenis Fort Leavenworth in Kansas. Door militaire artsen is ze gediagnosticeerd met genderdysforie, wat betekent dat ze vrouw is in een mannenlichaam. Dinsdag werd bekend dat Manning vanuit haar cel columns gaat schrijven voor de Britse krant The Guardian.

De Amerikaanse overheid verstrekt hormoonbehandelingen in gewone gevangenissen, maar in militaire gevangenissen tot nu toe niet. Het leger accepteert ook geen transgenders in dienst, al ontstaat momenteel discussie over dit verbod. Het Departement voor Veteranen verstrekt wel hormoonbehandelingen. Chelsea Manning blijft soldaat totdat ze vrijkomt.

Om de behandeling te krijgen, spande Manning een rechtszaak aan tegen de staat. Betoogd werd dat Manning risico op zelfcastratie of zelfmoord liep als haar hormonen werden onthouden. Tot een proces is het niet gekomen. In een gevangenismemo van 5 februari waarop de Amerikaanse krant USA Today de hand legde, schrijft gevangeniscommandant Kolonel Erica Nelson dat zij de aanbeveling dat hormoonbehandeling „medisch passend en noodzakelijk is” heeft afgewogen tegen de risico’s en de behandeling goedkeurt.

In het memo staat ook dat Manning in Fort Leavenworth, waar alleen mannen zitten opgesloten, geen lang haar mag dragen. „Female hair grooming" acht Nelson te risicovol. Tijdens het Wikileaks-proces was een zelfportret met blonde pruik en lippenstift van Manning onderdeel van de verdediging. Die voerde aan dat Manning een soldaat in geestelijke nood was, die door onzekerheid over zijn identiteit tot zijn daad kwam.