Opinie

Het weekend van Lamme Frans

Februari is de maand van carnavalszanger Lamme Frans. Hij kijkt er het hele jaar naar uit: carnaval. Dit weekend begint het feest onder de rivieren.

Elk jaar brengt Lamme Frans een meezinger uit, die steevast hoog in de carnavalshitlijst eindigt. We spraken met Lamme Frans, het typetje dat jaarlijks overtuigend wordt neergezet door Rob Janssen, in het dagelijks leven een gewone jongen, maar met carnaval tijdelijk heel iemand anders. Het weekend van zijn alter ego Lamme Frans bestaat uit optredens. „We gaan Brabant in!” zegt hij enthousiast. Het begon donderdag al, met wat radio-optredens. Gisteren gingen ze door naar Lampegat (Eindhoven), voor een optreden in de ‘Carnaval in’-show.

Lamme Frans bracht dit jaar het nummer ‘Wakker met een biertje’ uit (ruim 650.000 views op YouTube), op de melodie van ‘Wakker met een wijsje’ van Kinderen voor Kinderen. „Ik heb nu een repertoire, eerst had ik dat niet.” In 2012 brak Frans door met ‘Ik laat je thuis’, een parodie op ‘Ik neem je mee’, van Gers Pardoel (ruim vier miljoen YouTube-views), een jaar later zat de zanger zelfs bij De Wereld Draait Door aan tafel, uiteraard met een bierfles aan de mond.

Maar het verandert hem niet, de lijstjes, de bekendheid. „Ik bestel altijd gewoon bier. De lijstjes maken me niet uit.” Lamme Frans vertelt over zijn fictieve verleden: „Ik was ooit conciërge op een middelbare school. Toen vond ik een doos met consumptiebonnen, en die zijn nog steeds niet op. Ik heb oneindig veel bier tot m’n beschikking.” Zijn baan op de middelbare school is hij kwijt, wel draagt hij nog steeds de conciërgekleding. Het best bewaarde geheim van de carnavalszanger? „Niet veel mensen weten het, maar de taxi kun je ook betalen met consumptiebonnen.” Ideaal voor Frans om zich dit weekend van optreden naar optreden te verplaatsen.

Tot dinsdag is het carnaval, het worden drukke dagen. Lamme Frans heeft meerdere optredens door heel Brabant. Gelukkig woont hij boven een kroeg in Stampersgat (ja, dat bestaat écht). „Dat zie je in mijn videoclip van ‘Wakker met een biertje’, daar zie je mijn slaapkamer. Handig, want dan kan ik zo de trap op mijn bed in. En andersom, als ik wakker word, kan ik direct de kroeg in.”

De dag na carnaval staat het traditionele haring happen op het programma. Allesbehalve het favoriete onderdeel van Frans. Hij is niet dol op de vis, en helemaal niet na een weekend carnaval. „Dit wordt na zo veel bier drinken eerder haring kotsen dan haring happen.” Ook gaat hij slapen, een jaar lang. Lamme Frans verdwijnt na woensdag uit beeld, en pas over een jaar wordt de conciërgeoutfit misschien weer uit de kast getrokken, bij carnaval 2016.