Had je nou maar econometrie gestudeerd, V&D gered, je tv luistert mee

Foto ANP

Had je geen tijd al onze verhalen te lezen? Dit zijn de belangrijkste stukken van de week op een rij.

1. Vrolijke Valentijnsdag! Vandaag zou voor verliefden een rotdag zijn zonder rozen uit Nederland - of niet? En zonder date ook natuurlijk.

2. V&D en Blokker domineerden het economische nieuws. V&D werd gered, met hulp van de banken, vastgoedeigenaren en eigenaar Sun Capital. De vakbonden zijn nog niet akkoord. En dan Blokker: dat ontslaat 440 werknemers, die trouwens gemiddeld duur zijn omdat ze - ja echt - oud zijn. Neemt niet weg dat V&D en Blokker allebei gewoon stoffig zijn. Beide winkels willen voortaan meer online gaan verkopen. Een beetje (te) laat, wellicht?

3. Wist je dat de NS - 180 miljoen euro winst over 2014 - na McDonald’s en Van der Valk de grootste horeca-onderneming van Nederland is? Deze vier kanten van de NS kende je nog niet.

4. Sst, je tv luistert mee, waarschuwt Samsung, net als in 1984. En pin jij nog? Dat is dan weer zo 2014. Afrekenen kan je bij de Rabobank sinds woensdag met je smartphone. En of je van je e-mail checken nou dommer wordt, dat blijft onduidelijk.

5. Shell is nu eens een keer niet de bad guy, zegt advocaat Thomas Girardi. In LA betaalt het bedrijf dik voor het schoonmaken van vergiftigde grond. En topman Ben van Beurden zegt dat de oliesector niet moet doen alsof het geen klimaatverandering veroorzaakt. Maar Shell blijft zelf gewoon olie produceren. En werk jij in de olieindustrie? Dan moet je vrezen voor je baan.

6. Over banen gesproken: ambtenaren zijn dik tevreden over hun baan. Maar die báás… Heb je geen baas, door gebrek aan een baan? Had dan maar econometrie gestudeerd. En in de failliete dierentuinen van Zodiac Zoos moeten ze gewoon doorwerken. Alles voor de vicuña’s en zwartvoetpinguïns.

7. Train jij voor een Big Six marathon? Dat kost je nogal wat. Terwijl er zulke mooie Nederlandse alternatieven zijn. En op de Zuidas? Daar sport je zonder zweet. Of sportkleding. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een yogaschool gaan crowdfunden. Kost ook veel energie. Zeker als je de Belastingdienst wil overtuigen dat-ie van algemeen nut (ANBI) is.

8. Dan: voetbal en gamen zijn ook financieel spannende spellen. Ajax versus Manchester United op de beurs (1-3), en gamemaker Zynga versus King Digital (0-1). King (dat je kent van Candy Crush) zag de winst stijgen, Zynga (bekend van Farmville) maakte juist fors meer verlies.

9. Ten slotte twee verhalen van Bloomberg en Business Insider die we je niet willen onthouden: Harvard-professoren mogen nu met geen enkele student meer naar bed, redt de ienieminibikini-editie het noodlijdende tijdschrift Sports Illustrated?

 

    • Anna Vossers