Gerechtelijk onderzoek naar Argentijnse president Kirchner

Een gerechtelijk onderzoek naar de president zelf – er komt geen einde aan spectaculaire wendingen in de politieke thriller rond de dood van aanklager Alberto Nisman die Argentinië in zijn greep houdt.

Gisteren kondigde Nismans opvolger, aanklager Gerardo Pollicita, aan dat hij onderzocht wil hebben of Kirchner schuldig is aan het verhullen van betrokkenheid van Iran bij de bomaanslag op een joods cultureel centrum in Buenos Aires in 1994. Hierbij vielen 85 doden. Als de rechter besluit dat er voldoende bewijs is, kan Kirchner worden vervolgd.

De president ontkent betrokkenheid. Haar kabinetschef noemde de aankondiging vrijdag „een antidemocratische aanval”, en „de grootste juridische coup uit de geschiedenis van Argentinië.”

Zowel beschuldigingen als complottheorieën vliegen in Argentinië over en weer sinds Pollicita’s voorganger Alberto Nisman op 18 januari van dit jaar dood werd aangetroffen in zijn appartement, met een kogel in zijn hoofd. Het pistool lag naast hem.

Nisman had een decennium aan zijn onderzoek naar de bomaanslag gewerkt. Een eerste versie van een arrestatiebevel voor Kirchner werd later gevonden in zijn prullenbak.

Het nieuws veroorzaakte een schok. In het diepverdeelde land geloven sommigen dat Nismans dood het werk was van de regering-Kirchner. Anderen geloven de regering, die zegt dat Nisman het slachtoffer werd van een machtsstrijd in de geheime dienst. Een in december ontslagen chef van de dienst zou de moord in de schoenen van de regering willen schuiven.

In het onderzoek naar de dood van Nisman zit intussen weinig schot. Bijna een maand na zijn dood is nog niet duidelijk of Nisman zelfmoord pleegde of vermoord werd. Een dag na zijn dood zou hij in het Argentijnse congres president Kirchner en minister van Buitenlandse Zaken Hector Timerman beschuldigen van het afschermen van de Iraanse verdachten.

Volgens Nisman zette Kirchner de onderhandelingen in 2013 op touw om de handelsrelaties tussen Iran en Argentinië te herstellen. Argentinië heeft een brandstoftekort en kan Iraanse olie goed gebruiken. Als ruil zouden de door Interpol uitgevaardigde arrestatiebevelen tegen Iraanse verdachten van de aanslag ongedaan worden gemaakt, aldus Nisman.

De stap van Pollicita betekent dat al Nismans bewijsmateriaal, verzameld in een dossier van 289 pagina’s dat hij vier dagen voor zijn dood openbaar maakte, opnieuw onderzocht wordt.

(BBC, Reuters, AP)