Geen records

De VS zijn gestopt met quantitative easing (QE). Dit betekent dat de balans van de FED niet groter zal worden. De eurozone gaat volgende maand met QE beginnen. Ze pompen in circa 20 maanden de balans zo op dat deze weer even groot is als in 2012. Dit betekent ook dat de ECB even geen nieuwe records zal gaan breken. De Zwitsers willen niet dat hun munt samen met de euro naar beneden gaat. Zij hebben daarom de koppeling met de euro losgelaten. Dit betekent dat de Zwitsers ook zijn gestopt met het groter maken van de balans van de centrale bank. Het gevolg van een valuta-oorlog is dat de munten van de verschillende landen allemaal naar beneden gaan. Dit betekent dat bij al de deelnemende landen hoge inflatie zal ontstaan. Dat er geen valuta-oorlog aan de gang is, is duidelijk te zien aan de prijzen van grondstoffen. De belangrijkste grondstoffen indices, uitgedrukt in dollars of in euro’s, zijn allemaal gezakt tot de laagste standen in jaren.