Despicable Me

(Chris Renaud, Pierre Coffin, 2010). Deze animatiefilm heeft een antiheld als hoofdpersonage, een verfrissend gegeven. De gemene Gru, een misantropische loner die graag de grootste schurk aller tijden wil zijn, moppert er flink op los, vervuilt zonder problemen zijn omgeving en dringt voor bij de koffiezaak. Dat hij een klein hartje heeft, blijkt als hij drie weeskindjes onder zijn hoede neemt. Zo komt de tagline van de film tot leven: „Some call him bad. They call him dad.” De vormgeving is bij vlagen zeer geïnspireerd, met veel leuke details. Zo heeft de Bank of Evil waar Gru zijn geld leent als ondertitel ‘formerly Lehman Brothers’. Despicable Me werd een groot succes, waarna de onvermijdelijke vervolgfilm al snel kwam, deze zomer gevolgd door de spin-off Minions, over de absurde avonturen van de geelgekleurde kleine helpers van Gru.

SBS6, 20.00-21.50u.

André Waardenburg