Duitse groei en hoop in Europa stuwen beurzen

De Duitse economie groeide in het vierde kwartaal meer dan verwacht: met 0,7 procent. Dat zorgde gisteren wederom voor koerswinsten op de Europese aandelenmarkten. Ook de opluchting over de ontspanning in het conflict rond Oekraïne had een positief effect, net als de hoop dat Griekenland eruit gaat komen met de schuldeisers.

En dan zijn er ook nog de stijgende olieprijzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 3,2 procent tot 52,83 dollar. De Brentprijs, maatgevend voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, steeg 3,3 procent tot 61,23 dollar per vat.

De economische groei in de eurolanden is vorig kwartaal gemiddeld uitgekomen op 0,3 procent. Economen rekenden op een vooruitgang met 0,2 procent. De Nederlandse economie groeide met 0,5 procent.

In Amsterdam eindigde de AEX-index met een winst van 1 procent op 464.90 punten, en steeg ook de MidKap 1 procent tot 691.02 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs eindigden de belangrijkste beursgraadmeters met dagwinsten tussen de 0,4 en 0,7 procent hoger.

ArcelorMittal behoorde tot de sterkste stijgers in de AEX met een winst van 5 procent. Het staalconcern presenteerde beter dan verwacht. AkzoNobel werd eveneens 5 procent meer waard, omdat het de financiële doelstellingen voor dit jaar had bevestigd. (ANP/AP)