Dertig jaar cel voor Somalische mensensmokkelaar in Italië

Immigranten die in april vorig jaar zijn opgepikt op de Middellandse Zee zitten op het dek van een schip van de Italiaanse marine.
Immigranten die in april vorig jaar zijn opgepikt op de Middellandse Zee zitten op het dek van een schip van de Italiaanse marine. Foto EPA / Giuseppe Lami

De rechtbank van de Siciliaanse stad Agrigento heeft deze week een Somalische smokkelaar veroordeeld tot dertig jaar cel voor het verkrachten en meermaals mishandelen van illegale immigranten, zo schrijft persbureau AFP. Mouhamud Muhidin Elmi bracht de immigranten vanuit de woestijn naar de Libische kust. Vanuit daar werden ze per boot vervoerd naar Lampedusa.

Daarnaast werd Elmi (34) tijdens de rechtszaak door ooggetuigen van een ongeluk op 13 oktober 2013 aangewezen als één van de organisatoren. Tijdens dat incident kwamen 366 mensen om het leven doordat de boot waar ze op verbleven zonk. Elmi wist voortijdig over te stappen op een andere boot die hem naar Lampedusa bracht. Volgens enkele mensen die aan boord waren, maakte de Somaliër onderdeel uit van een militie die de immigranten door de woestijn voerde. Tijdens deze reis zouden de immigranten zijn mishandeld en verkracht.

Het gebeurt vaker dat criminele organisaties bereid zijn om immigranten vanuit diverse landen door de woestijn naar de Libische kust te begeleiden. Deze bewapende bendes helpen de immigranten vervolgens om in boten de oversteek te wagen naar het Europese vasteland, onder soms gevaarlijke weersomstandigheden. Hiervoor moeten ze vaak een grote som geld betalen.

Afgelopen weekend ergste ramp sinds oktober 2013

De afgelopen tijd zijn er opnieuw diverse boten met immigranten gevonden op de Middellandse Zee. Afgelopen woensdag werd duidelijk dat de Italiaanse autoriteiten vorig weekend niet één, maar drie rubberboten aantroffen voor de kust van Libië. Op volle zee, met windkracht acht en ijskoude golven van negen meter hoog. De overlevenden, van wie de laatsten woensdagochtend aan land werden gebracht, vertelden dat er zelfs nog een vierde vlot is geweest, dat zou zijn gezonken.

Volgens de hoogste VN-verantwoordelijke voor vluchtelingen zouden er daardoor meer dan 300 migranten zijn verdronken. De ramp met de vier rubberboten zou daarmee de grootste zijn sinds de ramp van 13 oktober vorig jaar.

Lees verder in nrc.next (€): Boek hier je enkele reis.