Voorzitter vakcentrale: VVD blaast polderoverleg op

Regeringspartij VVD jaagt werknemers „de loopgraven in” en „zet de gedachte van het polderoverleg overboord”. Dat zegt voorzitter Maurice Limmen van vakcentrale CNV vandaag in deze krant. De VVD en werkgevers in Nederland doen volgens Limmen een „fundamentele aanval” op de afspraken over een fatsoenlijke arbeidsmarkt.

De voorzitter van het doorgaans gematigde Christelijk Nationaal Vakverbond (350.000 leden) zegt dat hij zich in de polder soms „de laatste gentleman op een Zuid-Afrikaans voetbaltoernooi” voelt.

Limmen reageert op een opiniestuk in Trouw vorige week, waarin VVD-Kamerlid Anne Mulder zegt dat de „starre” cao-afspraken tussen vakbonden en werkgevers een moderne, flexibele arbeidsmarkt in de weg staan. Mulder zegt dat nog maar één op de zes werkenden lid is van een vakbond.

CNV Dienstenbond staat maandagochtend tegenover V&D in de rechtbank wegens het loonoffer van 6 procent dat het warenhuis vraagt van zijn werknemers. Nadat V&D begin deze week werd gered van een faillissement heeft het warenhuis niet meer onderhandeld met het CNV, volgens de Dienstenbond. V&D wil hier desgevraagd niet op reageren.