Staat betaalt hormoonbehandeling

Militair Chelsea Manning, voorheen Bradley, krijgt van de Amerikaanse staat een hormoonbehandeling. Dit hebben haar advocaten vrijdag bekendgemaakt. Manning (26) wordt de eerste militair die in een militaire gevangenis zo’n behandeling krijgt. Manning werd in augustus 2013 veroordeeld wegens het lekken van 700.000 geheime documenten aan klokkenluiderssite WikiLeaks. De dag na het vonnis maakte ze bekend voortaan als Chelsea door het leven te willen. Sindsdien zit ze een gevangenisstraf van 35 jaar uit in de militaire gevangenis Fort Leavenworth in Kansas. Door militaire artsen is ze gediagnosticeerd met genderdysforie, wat betekent dat ze vrouw is in een mannenlichaam. Over zeven jaar komt ze voor het eerst in aanmerking voor vervroegde vrijlating. Dinsdag werd bekend dat Manning vanuit haar cel columns gaat schrijven voor de Britse krant The Guardian. De Amerikaanse overheid verstrekt hormoonbehandelingen in gewone gevangenissen, maar in militaire gevangenissen tot nu toe niet. Het leger accepteert ook geen transgenders, al ontstaat nu discussie over dit verbod. Het Departement voor Veteranen verstrekt overigens wel hormoonbehandelingen. Chelsea Manning blijft militair totdat ze vrijkomt.

    • NRC