Canadese politie voorkomt bloedbad in winkelcentrum

De politie van Canada heeft vannacht (Nederlandse tijd) naar eigen zeggen een bloedbad voorkomen. Agenten arresteerden twee mensen die plannen hadden om vandaag in het Oost-Canadese Halifax zo veel mogelijk mensen dood te schieten in een winkelcentrum. Dat heeft een kopstuk van de lokale politie aan Amerikaanse persbureaus laten weten.

Na hun daad wilde het duo zelfmoord plegen, aldus de politiebaas. De agenten kwamen het tweetal op het spoor via gesprekken in een chatkanaal. De verdachten kwamen daarbij over als geobsedeerd door de dood en waren in het bezit van een groot aantal foto’s van massamoorden.

Een verdachte pleegde zelfmoord

Een van de twee verdachten, een 23-jarige Amerikaanse vrouw uit de omgeving van Chicago, werd op het vliegveld van Halifax aangehouden. Ze heeft het bestaan van de plannen inmiddels bekend. Ze had volgens de politie een aantal berichten op Twitter klaarstaan, die na haar dood gepubliceerd moesten worden.

Haar handlanger, een 19-jarige man, werd vannacht dood gevonden. Hij heeft zichzelf om het leven gebracht nadat de politie een tip kreeg over de plannen en zijn huis had omsingeld. Mogelijk zijn er nog twee mannen - van 20 en 17 jaar - bij de plannen betrokken, maar de agenten zoeken nog uit wat hun rol is.

Geen sprake van terroristische daad

Van een “terroristische aanslag” is volgens de Canadese politie geen sprake, zo lieten hoge functionarissen aan persbureau Reuters weten. De Canadese minister van Justitie Peter MacKay houdt later vandaag een persconferentie.