Bosje rozen eruit, hangplant erin: zo vier je Valentijn

Vandaag wordt een topdag voor bloemisten, die verkopen zeker anderhalf keer zoveel als normaal. Voor wie dit jaar wat anders wil dan de standaard rode roos (cliché, cliché): de zes trends volgens stylingexperts.

Foto’s Thinkstock

Trend

Elke bloem een eigen vaas

De tijd dat je een bos bloemen in een vaas kon plempen en daarmee hip was, is voorbij. Nee, die bloemen verdienen voortaan elk een eigen vaas. Anton van Duijn, bloemstylist bij online bloemenabonnement Bloomon: „Gebruik bijvoorbeeld een paar transparante flessen en wat lagere potjes. Snijd de bloemen op verschillende hoogtes af, zodat de lengte past bij de vaas.”

Al die vaasjes zet je dan bij elkaar, zodat de bloemen samen alsnog een boeket vormen. Als de opening van de vaas te groot is - en de bloem direct scheefzakt- houd je de steel met plakband over de vaas recht. En wees niet bang om de stelen kort af te snijden. Bloemstylist Menno Kroon: „Rozen zijn bijvoorbeeld het best gebaat bij een wat kortere steel.” Het hoeft trouwens ook helemaal niet mooier te zijn om de stelen zo lang mogelijk te laten. Niemand kijkt graag tegen kale bloemstelen aan.

Wat moet je kiezen: Zoek bloemen met duidelijke vormen, zoals de tulp, anemoon, roos of een tak met asters.

Trend

Miniplantjes

Heb jij nog zo’n dienblad met kaarsen op je salontafel? Vervang die kaarsen dan door miniplantjes, dat is namelijk wel hip. Groenstylist Judith Baehner van weblog Het Groenlab en auteur van Het Plantenlab: „Van bijna alle planten kweken ze inmiddels een piepkleine versie, van ongeveer tien centimeter hoog.” Zet de miniplantjes allemaal bij elkaar in kleine potjes. Het maakt verder weinig uit welk plantje je precies neemt – al zijn de minicactussen wel een beetje over hun hoogtepunt heen. Wat moet je kiezen: Chlorophytum, Peperomia, varentjes, Kaaps viooltje

Trend

Back to basic: ruikende bloemen

Er is vraag naar eerlijk voedsel, eerlijke kleding en dus ook eerlijke bloemen. Niet zozeer biologisch gekweekt, maar bloemen moeten vooral echt lijken en echt ruiken. De kwaliteit van een bloem is belangrijker geworden. Seyd: „Jarenlang wilden we rozen die niet geurden, want die zijn wat sterker. Dus werden er massaal rozen zonder geur gekweekt. Nu merk je dat de originele, geurende roos weer gewild is.” De bloemen die we een tijd te saai vonden, zoals de anjer en orchidee, komen weer terug. En ook de papegaaitulp is populair: een tulp met gekartelde bloembladen en grillig gevormde bloemen in meerdere kleuren.

Wat moet je kiezen: Alle seizoensbloemen, zoals hyacinten, ranonkels en tulpen. Een voorbeeld van een mooie, geurende bloem: rozen van het Engelse merk David Austin.

Trend

Groter, groter grootst en retro

Denk aan de planten die je ouders vroeger in de woonkamer hadden staan. Of die je in lelijke kantoorpanden ziet. Die noem je nu ‘retro’, en ze zijn niet aan te slepen zo populair. Judith Baehner: „Planten uit de jaren zeventig passen goed bij het industriële interieur. Zet ze in terracottapotten die er stoer uitzien of in houten kratten met wielen, zodat de plant een rauw randje krijgt en niet te gestyled is.” Grote planten horen sowieso altijd in grote potten. Ook in kleine huizen: een grote plant geeft een gevoel van luxe. Groenstylist Judith de Graaff van urbanjunglebloggers.com: „Je ziet ook veel grote Monstera en Calathea-planten en Vijgenboompjes.”

Wat moet je kiezen: Denk aan retroplanten zoals Yucca, Epipremnum pinnatum, Pilea (pannekoekenplant).

Trend

Géén groene bladvulling

Die groene bladeren die je bloemist gebruikt om de boel ‘lekker op te vullen’? Fout. Hoewel dat bladgroen goedkoop is, is een boeket met alleen maar bloemen veel mooier, zeggen de stylisten. Welke bloemen je daar precies voor uitkiest maakt eigenlijk niet uit, al kun je opletten hoelang het duurt voor bepaalde bloemen uitgebloeid zijn. Florian Seyd: „Je zou wel wat kersenbloesemtakken in je boeket kunnen stoppen. Dan bloeien de eerste week de bloemen, en in week twee de kersenbloesem. Dan heb je twee boeketten in één keer.”

Wees ook niet te knieperig, en koop gewoon de bloemen die al in de winkel mooi zijn. Bloemstylist Menno Kroon: „Het is onbegrijpelijk dat Nederlanders bloemen kopen die nog in de knop zitten, te rauw zijn. Vaak gaan die helemaal niet open. Als je mooie, open bloemen koopt heb je er gelijk plezier van, en het is ook veel leuker om kado te geven.”

Trend

Hang of sluit je planten op

In restaurants en hotels zie je steeds vaker verticale tuinen, muren bedekt met planten. Je hebt speciale ophangsystemen die je ook in huis kunt gebruiken. Maar voor wie dat net te ver gaat: hangplanten zijn ook goed. Neem dan niet die hele foute kant-en-klare plastic bloemenmandjes met een haak eraan, maar ga zelf met wol knutselen om een ophangsysteem te maken.

Of maak je eigen vensterbank waar je ze in zet: „Je kunt een mooie, oude plank aan ruwe touwen ophangen en die vol zetten met hangplantjes”, zegt groenstylist Judith Baehner. Wat ook populair is: je planten in kleine kassen zetten - terraria. De Graaff : „De Pikaplant Jars (van Pikaplant) leven bijvoorbeeld gemakkelijk een half jaar zonder ze water te geven. En de Treeki (van Green Factory) heeft ook nog toegevoegde led-verlichting waarmee je plant ’s nachts verlicht wordt.”

Wat moet je kiezen: Rhipsalis, Scindapsus en Ceropegia Woodii