Bij zijn vriendin

Door de foto waarop hij piano speelde voor de oproerpolitie in Kiev werd Markijan Matsech (23) uit Lviv vorig jaar beroemd. De piano was geschilderd in de kleuren van de Oekraïense en de Europese vlag, zijn muziek moest de agenten ontdooien. „Met goedheid en kunst protesteren tegen het geweld tegen ons”, zei hij destijds.

Nu speelt hij alleen nog voor zijn vriendin. Toen de protesten gewelddadig werden, ging hij naar huis. Hij doet niet mee aan militaire operaties. In plaats daarvan is hij druk met zijn werk in de IT. Zakendoen is zijn nieuwe manier van protest. Meet samenwerken met het Westen. „Ik ben vaak in Europa. Ik zie dat als mogelijkheid te bewijzen dat Oekraïense bedrijven goede partners zijn.”

De revolutie heeft hem veranderd. „Ik begrijp de boeken over patriottisme en vrijheid nu . Ik snap hoe een oorlog begint en hoe lastig het is een conflict op zo’n grote schaal op te lossen. Ik kon me nooit voorstellen waarom mensen zouden vechten, maar nu zie ik hoe makkelijk mensen ermee beginnen, door de verschrikkelijke impact van propaganda; een gevaarlijk instrument.” Nog steeds is hij ervan overtuigd dat de revolutie, die tot het aftreden van president Janoekovitsj leidde, een goede zaak was. „Ik kan me niet voorstellen hoe het land er anders had uitgezien. Aan de andere kant vind ik het heel verdrietig dat onze buren de gebeurtenissen hebben gebruikt voor eigen gewin. We hadden na de revolutie zo veel energie, dat hadden we in ons land kunnen investeren. In plaats daarvan moesten we onszelf verdedigen. Dat is droevig.”

Het sterkste antwoord tegen Rusland is doorgaan met leven, denkt Matsech. „Want als we stilstaan vanwege ons verdriet, dan zal het land sterven. Ooit komt het goed, daar ben ik van overtuigd. We komen hier als winnaars uit, al is het nu moeilijk.

“Tegen Europeanen zeg ik: distantieer je niet van ons. Wat hier is gebeurd, kan overal gebeuren – ook wij hadden nooit verwacht dat het zo vreselijk zou worden. Er gebeuren hier nog steeds prachtige dingen. Wij zijn ook mensen, net als jullie. Alleen hebben wij problemen met onze buren.”