Berlinale: Iraanse film ‘Taxi’ wint Gouden Beer

De Iraanse film ‘Taxi’ van regisseur Jafar Panahi heeft op het filmfestival in Berlijn de Gouden Beer gewonnen. Panahi werd in 2010 verboden om de komende twintig jaar films te maken omdat hij “propaganda” zou verspreiden. Dit heeft hij echter al meerdere malen gewoon gedaan. Panahi kon de prijs dan ook niet in Berlijn in

De Iraanse regisseur Jafar Panahi won de Gouden Beer voor zijn 'Taxi'.
De Iraanse regisseur Jafar Panahi won de Gouden Beer voor zijn 'Taxi'. Foto AFP/ Atta Kenare

De Iraanse film ‘Taxi’ van regisseur Jafar Panahi heeft op het filmfestival in Berlijn de Gouden Beer gewonnen. Panahi werd in 2010 verboden om de komende twintig jaar films te maken omdat hij “propaganda” zou verspreiden. Dit heeft hij echter al meerdere malen gewoon gedaan.

Panahi kon de prijs dan ook niet in Berlijn in ontvangst nemen, want reizen naar het buitenland mag hij ook niet. Onze filmrecensent Peter de Bruijn toonde in NRC Handelsblad (€) deze week lof voor zijn productie:

“De Iraanse regisseur Jafar Panahi omzeilde – niet voor de eerste keer – het beroepsverbod dat de autoriteiten in Iran hem oplegden door met een simpele camera een film te draaien vanuit een taxi in Teheran. Hij zit zelf achter het stuur in een knap geënsceneerde film vol geestige ontmoetingen met passagiers, waarin hij en passant de absurde regels van de censuur in zijn land aan de kaak stelt.”

In 2012 was Panahi een van de ontvangers van de Sacharovprijs, de prijs waarmee de vrijheid van denken geëerd wordt. Hij kreeg de prijs vanwege zijn kritische films over het Iraanse regime.

De andere prijzen

De juryprijs (Zilveren Beer) ging naar de film ‘El Club’ van de Chileense regisseur Pablo Larrain. De Bruijn over de film:

“Bikkelharde zwarte komedie, over pedofiele priesters die door de kerk zijn weggestopt in een huisje aan de kust van Chili. Daar houden ze zich onledig met gokken op hondenraces, totdat ze worden geconfronteerd met een nogal luidruchtig voormalig slachtoffer van een van de mannen.
Larraín zette speciale lenzen voor zijn camera om zijn film een donker, bijna wazig uiterlijk te geven in een harde, duistere en ook woedende film over institutioneel kindermisbruik in de kerk. Alle obsceniteiten worden zeer expliciet benoemd in een film die ook razend knap is geacteerd; een van de echte uitschieters van dit festival.”

Beste acteur werd Tom Courtenay, beste actrice Charlotte Rampling. Zij spelen een koppel in de Britse film ’45 Years’ van regisseur Andrew Haigh. De Bruijn noemde de film “de beste in competitie”:

“Schitterend gefotografeerd en geacteerd relatiedrama over een lang huwelijk, dat wankelt. Tom Courtenay en Charlotte Rampling leven toe naar het feest voor hun 45-jarige huwelijksdag. Maar alles wordt anders als het lichaam van zijn eerste vriendin wordt teruggevonden, die ooit verongelukte in de Zwitserse Alpen; haar lichaam is nog intact, want ingevroren in ijs.
Zij is jaloers op de dode vrouw, hij droom van het leven dat hij had kunnen hebben. De Brit Andrew Haigh levert na zijn vorige film Weekend opnieuw een bijzonder klein drama af, dat ook visueel zeer sterk is; de beste film in competitie in Berlijn.”

Radu Jude (‘Aferim!’) en Malgorzata Szumowks (‘Body’) moesten de prijs voor beste regisseur delen.