Ajax: hogere winst door goede transfers

Ajax heeft in de eerste helft van het boekjaar 2014-2015 meer winst gemaakt dan een jaar eerder. De Amsterdammers hielden onder de streep 28,3 miljoen euro over, 4,4 miljoen meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde halfjaarcijfers van de beursgenoteerde club.

De landskampioen profiteerde onder meer van hogere transfervergoedingen. Daley Blind (naar Manchester United), Siem de Jong (Newcastle United) en Kenneth Vermeer (Feyenoord) brachten met hun overstap meer geld in het laatje dan spelers als Christian Eriksen, Toby Alderweireld en Derk Boerrigter. Zij verruilden Ajax in de eerste helft van het voorgaande seizoen voor een andere club. Het verschil in het resultaat van de vergoedingssommen: 20,9 miljoen euro, tegen 18,8 miljoen euro een jaar eerder.

De omzet nam licht af tot 64,9 miljoen euro. Daarbij speelde onder meer mee dat Ajax in de Champions League een wedstrijd minder wist te winnen dan vorig seizoen, waardoor de wedstrijdpremies 400.000 euro lager uitvielen. Wel kwamen meer bezoekers naar de thuiswedstrijden in de Champions League, waardoor de omzet uit kaartverkoop toenam.

De sponsoropbrengsten daalden van 11,5 naar 9,6 miljoen euro. De inkomsten uit de verkoop van shirts en andere fanartikelen bleef stabiel op 6,9 miljoen euro. De totale bedrijfslasten daalden met ongeveer vier ton tot 48,3 miljoen euro. Ajax verwacht ook het hele boekjaar met winst af te sluiten. (ANP)