0,1 procent maakt u niet tot wat u bent

Britse parlementariërs, bevrijd van fractiediscipline, stemden in grote meerderheid voor het voorstel om een derde ouder bij het verwekken van een kind toe te staan. Als dat nodig is om een kind zonder mitonchondriële ziekte geboren te laten worden. Rolmodel in de media was Sharon Bernardi die al haar zeven kinderen zag sterven aan een akelige erfelijke ziekte, veroorzaakt door een foutje in het mitochondriële DNA. Dat is 0,1 procent van het DNA.

Het Verenigd Koninkrijk wordt waarschijnlijk het eerste land met een wet die zo’n derde ouder toestaat. Mitochondriën zijn de energiefabriekjes van de cel, met een klein stukje eigen DNA. Gezond mitochondrieel DNA kan, in een gedoneerde eicel van een tweede moeder – van de ‘derde ouder’ – komen.

De Britse overheid en adviescommissies hebben er in de discussie veel aan gedaan het mitochondriële DNA onbelangrijk te maken. Chief Medical Officer Dame Sally Davies omschreef de mitochondriën als verwisselbare batterijen die „iemand niet maken wat hij is”. „Ik denk echt wel zorgvuldig over ethiek”, schreef ze. „Dat deed ik toen ik nog als arts werkte en ik doe dat nog steeds, misschien omdat mijn vader theoloog was.”

Tot verdriet van de Britse kerken onderschreef ze het positieve oordeel van de Human Fertilisation and Embryology Authority. Belangrijk voor dat oordeel was dat van de 1.000 gewone mensen die er in een steekproef om werden gevraagd het merendeel glad vóór de derde ouder was.

Vraag het de mensen, en spreek er in de politiek in mensentaal over. De Britten doen het, maar in Nederland is dat op dit moment onvoorstelbaar. Sinds de kleine christelijke partijen in het Kabinet zitten, of gedoogsteun verlenen, is iedere discussie over nieuwe gentechnieken in de kiem gesmoord. D66-kamerlid Pia Dijkstra probeerde het in 2013 bij het kamerdebat over de evaluatie van de Embryowet, maar kreeg geen poot aan de grond. De VVD en de PvdA hebben hogere politieke belangen dan om zich te laten ringeloren door christelijke partijen die staatscontrole op voortplanting en sterven voor iedereen afdwingen.