Achtereekte tweede op 5000 meter, goud voor Nederlandse mannen

Een zilveren medaille voor Nederland, vanavond op de 5000 meter voor vrouwen bij het WK afstanden in Heerenveen. De 25-jarige debutante Carlijn Achtereekte heeft een tijd gereden van 6.54,49 en eindigde op de tweede plaats, schrijft persbureau ANP. De Tsjechische Martina Sablikova veroverde goud in 6.52,73.

Carlijn Achtereekte na afloop van haar 5000 meter. Foto ANP / Vincent Jannink

Een zilveren medaille voor Nederland, vanavond op de 5000 meter voor vrouwen bij de WK afstanden in Heerenveen. De 25-jarige debutante Carlijn Achtereekte reed een tijd van 6.54,49 en eindigde daarmee op de tweede plaats, schrijft persbureau ANP. Ze wist de Tsjechische Martina Sablikova net niet te verslaan; die veroverde het goud in 6.52,73. De 42-jarige Duitse Claudia Pechstein werd derde (6.56,53).

Het Nederlands mannenteam veroverde voor de derde keer op rij de wereldtitel op de ploegachtervolging. Het trio bestaande uit Sven Kramer, Douwe de Vries en Koen Verweij en onder leiding van bondscoach Geert Kuiper reed in acht ronden een tijd van 3.41,40. Verweij won eerder vanavond al brons op de 1500 meter. Het zilver was voor Canada (3.44,09), het brons ging naar Zuid-Korea (3.44,96).

‘Supergave tijd’

Carlijn Achtereekte was naar eigen zeggen in bloedvorm. “Ik heb mezelf ook wel verbaasd”, reageerde ze tegenover ANP. In de tweede rit zette de rijdster van Team Clafis een persoonlijk record neer van 6.54,49, waarmee ze acht seconden onder haar persoonlijke toptijd dook.

“Het ijs was goed, ik gleed er lekker op. Ik kwam vroeg in mijn slag en dan gaat het hard dit seizoen. Het was voor mij een ongelooflijke rit met een supergave tijd.”

Sablikova prolongeert titel

Titelverdedigster Sablikova won in Heerenveen haar zevende wereldtitel op rij op de 5000 meter. De olympisch kampioene moest na Achtereekte tot het uiterste gaan om haar titel te prolongeren. Halverwege haar rit had Sablikova nog een achterstand van ruim 2 seconden op Achtereekte, maar bij het ingaan van de laatste ronde had de Tsjechische een kleine marge te pakken.

Jorien Voorhuis eindigde opnieuw op de vierde plaats (7.05,64). Dat overkwam haar gisteren ook al op de 3000 meter.

Eerder vanavond won de Amerikaanse schaatsster Brittany Bowe goud op de 1000 meter vrouwen. Op de 1500 meter voor mannen ging het goud naar de Rus Denis Joeskov.

    • Laura Klompenhouwer