Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Een goedkope autoverzekering voor de partijgenoot

Genoeg gezeur, denkt VVD’er Jan Franssen in mei 2012, dan commissaris van de koningin in Zuid-Holland. Om af te zijn van de discussie met Provinciale Staten over het gebruik van zijn dienstauto met chauffeur voor zijn achttien nevenfuncties, koopt hij zelf een auto: een tweedehands Mercedes 350 CLS Coupé.

Franssen, tegenwoordig staatsraad bij de Raad van State, vraagt zijn partijgenoot Jos van Rey, die dan als wethouder in Roermond in opspraak is vanwege belangenverstrengeling, om een autopolis te regelen met een maximale korting. Dat staat in documenten uit het corruptieonderzoek naar de voormalige wethouder en senator, tevens oud-Tweede Kamerlid. Uit de documenten, die in bezit zijn van deze krant, blijkt dat volgens justitie mogelijk sprake was van ‘voor wat, hoort wat’.

Bij een huiszoeking bij Van Rey vond justitie een setje uitgeprinte e-mails. In een mail op 14 mei 2012 adviseert Van Rey een manager van Meeùs Assurantiën de Mercedes in verzekering te nemen en Franssen de maximale korting te geven. De wethouder was tot 2001 eigenaar van het verzekeringskantoor en daarna adviseur.

Van Rey schrijft in de e-mail dat Franssen hem telefonisch verteld heeft de discussie met Provinciale Staten „helemaal zat” te zijn. „Nu vroeg Jan aan mij of Meeùs de auto wil verzekeren met de maximale korting zoals hij die in het verleden ook had. Ik weet dat Vincent Jan ook even nodig heeft, dus zijn er argumenten om hier aan tegemoet te komen.”

Vincent is Vincent Zwijnenberg. Hij was namens de VVD parttime-wethouder in Roermond en daarnaast directeur van de Roermondse vestiging van Meeùs. In welke zaak Zwijnenberg de steun van Franssen nodig had, blijkt niet uit de e-mails.

Franssen zegt niets te weten van de koppeling die Van Rey legt tussen korting en een belang van Zwijnenberg. „Ik sta hier helemaal buiten. Ik heb alleen om de korting gevraagd bij Jos. Hij is al sinds de jaren tachtig mijn verzekeringsadviseur. Die e-mail ken ik niet. Ik zou ook niet weten waar het betrekking op heeft. Verder geef ik geen commentaar.”

Volgens justitie kan uit de correspondentie worden afgeleid dat Van Rey „bewust een dienst (…) heeft toegezegd aan VVD-partijgenoot en commissaris Jan Franssen wetende dat zijn collega-wethouder hem ook even nodig had”. Het Openbaar Ministerie noemt het in de documenten „opvallend” dat Zwijnenberg als Meeùs-directeur de korting goedkeurt, faciliteert en doorzendt naar een medewerker, die de zaak afhandelt.

Dat sprake zou zijn van ‘voor wat, hoort wat’ is onjuist, reageert de advocaat van Van Rey: „De zinsnede ‘Ik weet dat Vincent Jan ook even nodig heeft’, heeft betrekking op het eenvoudige feit dat Vincent Jan nog even nodig had vanwege een andere verzekeringskwestie.”