Vrijdag de 13e, Valentijn en Verenigd Koninkrijk onder de loep

Foto ANP / Lex van Lieshout

Het is vrijdag de dertiende. Pas op voor zwarte katten, loop niet onder ladders door en steek vooral je vingers niet in het stopcontact. Laat wel je Valentijn wegdromen bij Chaneltassen, ga naar de late Rembrandt. Of kijk de nieuwe VPRO-serie over het Verenigd Koninkrijk. nrc.nl sprak de eerste reisleider: Ken Livingstone, oud-burgemeester van Londen.

KIJKEN // Het Groot-Britannië van…

zondag 15 februari, 20.15u, NPO 2

Voor hun nieuwe vijfdelige serie reisden de makers van Het België van… (2012, regie Marlou van den Berge en Djoeke Veeninga) dit keer af naar het Verenigd Koninkrijk, waar ze voor Het Groot-Brittannië van… vijf eigenzinnige ‘reisleiders’ vonden die de huidige stand van zaken bespreken. O.a. koninklijk huis-kenner Kate Williams, mensenrechtenadvocaat Clive Stafford-Smith en actrice Cora Bissett waren bereid politiek, economie en cultuur van hun land te onderzoeken. Ken Livingstone, burgemeester van Londen tussen 2000 en 2008, trapt de serie zondagavond af. Vandaag was hij in Nederland, en nrc.nl ondervroeg hem over zijn ervaringen met de serie. Bekijk eerst dit extra clipje over zijn bezoek aan de London Zoo:

U zegt de Londense dierentuin belangrijk te vinden. Kunt u nog andere plekken opnoemen die van belang zijn voor de stad?

“Persoonlijk vind ik mijn favoriete Italiaanse restaurant, Vasco & Piero’s Pavilion Restaurant in Poland Street, een belangrijk onderdeel van de stad. Ik ontdekte het in 1981 en neem er al mijn familie en aanverwante kennissen mee naartoe. Het heeft nog altijd hetzelfde personeel, ze maken alles vers. Maar er is zoveel, het is de diversiteit van de stad die ik belangrijk vind. Als er maar één plek van vitaal belang zou zijn in een stad, is de stad mislukt. Het gaat om de veelheid aan plekken waar je heen kunt. Daarom werkt Londen. Musea, galerieën, concertzalen. Mensen komen niet naar Londen voor de banken, maar voor het culturele aanbod.”

Maar de aflevering zoomt niet in op het culturele klimaat van Londen, waarom is dat?

“Als we een twaalf uur durende documentaire hadden gehad, dan had dat er allemaal in gezeten. De producers wilden mijn perspectief op de stad. Die heb ik gegeven: Londen dijt alleen maar uit. De stad heeft een stevige investeringsinjectie nodig, er moeten huizen gebouwd worden want er is woningtekort. Maar er is ook een grote diversiteit aan mensen, die was er nog niet toen ik opgroeide na de oorlog.”

Als u onze reisleider was en we wilden toch graag een aantal verborgen culturele plekken van Londen weten, waar zou u ons dan heen sturen?

“Technologiecentra zijn belangrijk, maar niet erg glamoureus. Mijn interesse lag altijd bij wetenschap, niet politiek. Dus ik zou ook The National History Museum noemen. The London Zoo kan niet onbenoemd blijven. Ga ook naar een concert op de Southbank, want naast de concertzaal kun je ook naar de skateboarders kijken, het is een open en diverse plek. En Kew Gardens, de eerste botanische tuin van de westerse wereld. Daar hebben ze een hele mooie verzameling planten van over de hele wereld. Ik hou ook erg van moderne kunst, dus ga graag naar Tate Modern. En: misschien moet je naar The National Portrait Gallery gaan, want daar hangt sinds kort een schilderij van mij. De schilder deed er elf maanden over om het te maken. Mijn definitie van cultuur is veel breder dan de doorsnee kleingeestige artistieke definitie.”

NPO Cultura zendt al de hele week (en nog t/m zondag) themaprogrammering uit onder de noemer ‘Rule, Brittannia!’ O.a. College Tour met Eddie Izzard, Adriaan van Dis in gesprek met acteur Peter Ustinov en een aflevering van Kunstuur met de huisfotograaf van The Beatles.

VALENTIJN // Liefdesrondleiding langs ledematen

zaterdag 14 februari, 14u, Body Worlds, Amsterdam, €5 (excl. entree museum)

Bij anatomiemuseum Body Worlds kun je deze zaterdag een heuse liefdesrondleiding volgen. Onder leiding van een speciale liefdesgids ga je op reis door het menselijk lichaam en ontdek je de invloed van liefde en relaties op lichaam, gezondheid en je geluksgevoel. Zo kom je meer te weten over de verwantschap tussen drugs en verliefdheid, of geluk besmettelijk is, en wat het effect is van seksueel genot en verslaving. Lees je alvast in met deze vijf weetjes over de liefde. Voor late regelaars: er is ook een liefdesarrangement met boottocht, geldig van 13 t/m 15 februari.

De rondleiding maakt deel uit van de tentoonstelling The Happiness Project:

VALENTIJN // Emoties

laat ze de vrije loop

Zoals bijvoorbeeld hier, in het Frans Hals Museum in Haarlem, waar je alleen nog dit weekend (t/m zondag 15 februari) kunt kijken naar “de geschilderde gevoelens in de Gouden Eeuw” in de tentoonstelling ‘Emoties’. De schilderijen komen uit de collectie van 16e en 17e eeuwse schilderijen die het museum herbergt, en is aangevuld met enkele ‘sleutelstukken’ uit collecties van o.a. het Rijksmuseum, het Mauritshuis, Museum Boijmans van Beuningen, het Teylers Museum en enkele particuliere verzamelingen. En het is geen tentoonstelling over emoties als er niet ook verwacht iets met je gevoel te doen: aan de hand van actueel wetenschappelijk onderzoek kun je als bezoeker terecht in het ‘Emolab’ om te zien hoe je uitgebeelde emoties ziet en ervaart.

GAAN // Tassenmuseum Chaneltas

t/m 3 mei, Tassenmuseum Hendrikje, Amsterdam

Heren, doe uw Valentijn een plezier en neem haar mee naar het Amsterdamse Tassenmuseum. Want de Chaneltas is jarig. En dan niet zomaar een tas, maar de 2.55, dé Chaneltas (met dat snoer en die in ruiten gestikte buitenkant). En als er één plek is om het zestigjarige bestaan van de tas te vieren, is dat wel het Tassenmuseum. De tentoonstelling ‘Happy Birthday Chanel‘ exposeert diverse uiteenlopende exemplaren van het model, en vertelt over het ontstaan van de tas, de invloed op het modebeeld en waarom de naam van de tas klinkt alsof er een nieuw model damespistool is uitgevonden.

Hier alvast tips hoe je een echte van een neppe Chanel kunt onderscheiden:

TENTOONSTELLING // Late Rembrandt

t/m 17 mei, Rijksmuseum, Amsterdam

“Other artists give you paintings, Rembrandt gives you life.” Jeremy Paxman, de bekende Britse nieuwslezer, vat de tentoonstelling over het latere werk van Rembrandt (1606-1669), goed samen. Gisteren opende de expositie, die het Rijksmuseum in samenwerking met de Londense National Gallery samenstelde. Met een budget van 5 miljoen euro is dit de duurste Nederlandse tentoonstelling ooit gemaakt. In het Rijks hangen zo’n 100 werken, geleend uit 35 collecties. Late Rembrandt gaat over de laatste twintig jaar van Rembrandts leven, waarin zijn vrouw en zoon overlijden en hij een failliet ging. The National Gallery trok al ruim een kwart miljoen bezoekers.

    • Judith Laanen