We praten allen tóch nog even verder over de Elandsgracht

Er was al een referendum, maar dat was nog niet het einde van de keuzes over de herinrichting van de Elandsgracht. Bijna een jaar later wordt er weer gepeild.

Het is 2035 en in een café in Amsterdam zijn twee mannen in gesprek.

„Ben je er al over uit wat je doet met de verjaardag van je zoon?”

„Nee, daar zijn we heel erg over aan het elandsgrachten.”

Ietwat overdreven, er een werkwoord van maken, vooruit. Maar de discussie over de herinrichting van de Elandsgracht in de Jordaan blijft maar doorgaan. Al jaren geleden besloot stadsdeel Centrum dat de straat een opknapbeurt krijgt. Het plan van het stadsdeel kreeg veel tegenstand, er volgde eindeloos gebakkelei en dat mondde in maart vorig jaar uit in een referendum. Het stadsdeel (meer groen, bijna geen auto’s, transformatorhuisje weg) won van het buurtalternatief (straat blijft bijna hetzelfde). Knoop doorgehakt. Democratisch. Maar nu, in wat het stadsdeel de laatste fase noemt, wordt mensen wederom keuzes gegeven. Volgens plan, zegt een woordvoerder, maar het oogt apart, gezien de voorgeschiedenis.

Mensen kunnen tot 4 maart via een online formulier kiezen uit twee opties voor de middenberm: een eenvoudige (sober met wat bankjes) en een optie die ‘Levenslied’ wordt genoemd. Daarbij komen er roestkleurige stroken met dichtregels van Jordanese levensliederen, die mensen zelf kunnen aandragen. Daarnaast hebben ze de keuze tussen alleen fietsen toestaan op het trottoir of ook op de middenberm. Tot slot komt er een ontwerpgroep voor het Johnny Jordaanplein.

Logisch dat mensen weer hun mening mogen geven over de precieze inrichting, zegt de woordvoerder van het stadsdeel. „Al die jaren is er uitvoerig geparticipeerd door de buurt. Dan is het ook niet vreemd dit in deze laatste fase ook te doen.” Bang dat er nu weer oude discussies bovenkomen, is hij niet. „Die zijn al uitvoerig gevoerd. Er is een referendum over geweest. Dat gaan we niet overdoen.”

De vraag is of de buurt nog warmloopt voor nieuwe keuzes. De meeste mensen die Mainse Rypkema – een van de mensen achter de buurtvariant ten tijde van het referendum – spreekt, zijn het wel zat. Rypkema zegt het gevoel te krijgen dat het stadsdeel het nu „geforceerd laat lijken alsof er nog iets te kiezen valt”. Dat is niet zo, volgens de woordvoerder.

Is het na de peiling dan definitief? Niet per se. „In principe” volgt het stadsdeel de uitslag. Maar: „Er kunnen argumenten of inzichten uit de buurt komen die mede bepalend zijn voor de uiteindelijke beslissing.”

    • Frank Huiskamp