V&D en bonden blijven steggelen, dus het kort geding gaat door

Winkelend publiek bij het Utrechtse filiaal van V&D. Het personeel van de keten zet zijn kort geding gewoon door. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

V&D en de vakbonden zijn er de afgelopen dagen niet in geslaagd om het eens te worden over de loonsverlaging die het bedrijf wil doorvoeren. Het eerder aangespannen kort geding over het loonoffer gaat maandag daarom gewoon door. Dat liet FNV-bestuurder Niels Suijker vanmiddag aan het ANP weten.

Volgens Suijker is er wel contact geweest met de top van V&D, maar ging dat “niet inhoudelijk over het geschil”. De winkelketen wil volgens hem graag in gesprek met de bonden, maar het concern is niet bereid om het gevraagde loonoffer weer van tafel te halen. V&D wil dat werknemers 5,8 procent loon inleveren.

Geen serieuze uitnodiging

Ook andere aanpassingen in arbeidsvoorwaarden wil V&D niet intrekken, tot ergernis van de bonden. Die houding noemt Suijker “geen serieuze uitnodiging tot overleg”. Zijn bond en de CNV willen alleen met het warenhuis in gesprek als het concern ook garanties en zekerheden geeft en zetten hun kort geding daarom door.

V&D vroeg om een loonoffer omdat het bedrijf op het punt stond om te vallen. Maandag slaagde de keten erin een akkoord te bereiken met de verhuurder van een aantal panden, om zo de maandelijkse lasten tijdelijk te verlagen. Ook de werknemers moeten echter iets inleveren, zo vindt het bedrijf.

Lees ook op NRC Q “V&D en Blokker willen ook graag online. Beetje (te) laat, of niet?”.

    • Joost Pijpker