Tientallen doden bij gevechten in Birma

Het silhouet van een soldaat in de provincie Shan in Myanmar.
Het silhouet van een soldaat in de provincie Shan in Myanmar. Foto EPA/ Rungroj Yongrit

Bij gevechten tussen het leger van Birma en etnisch Chinese Kokangrebellen bij de grens met China zijn de afgelopen week 47 soldaten van de regering om het leven gekomen. 73 anderen raakten gewond, meldt de Birmese krant The Global New Light of Myanmar vandaag volgens de BBC. Volgens de correspondent van de BBC is er sprake van de hevigste gevechten in ten minste twee jaar.

Het is onduidelijk hoeveel rebellen er om het leven zijn gekomen, schrijft persbureau AP. Er werd de afgelopen dagen al meer dan dertien keer gevochten tussen het leger en de rebellen bij Laukkai, vlak bij de grens. Die gevechten waren dusdanig serieus, dat buurland China erover is ingelicht. Dat vreest dat de gevechten ervoor zorgen dat burgers de grens over vluchten.

Een groep rebellen onder leiding van voormalig Kokangleider Phone Kya Shin - volgens AFP zo’n tweehonderd - viel militaire bases aan in de hoop Laukkai in te nemen. Laukkai is de hoofdstad van de speciale regio Kokang bij de Chinese grens.

Land ontvlucht

De Kokangrebellen waren voorheen de belangrijkste gevechtstroepen voor de Communistische Partij van Birma, die inmiddels niet meer bestaat, totdat er in 1989 met de regering een wapenstilstand overeen werd gekomen. Voormalig Kokangleider Shin en zijn leger ontvluchtten Birma in 2009.

De regering van president Thein Sein, aan de macht sinds 2011, probeert vredesovereenkomsten af te sluiten met meerdere rebellengroeperingen in het land die al tientallen jaren voor meer autonomie strijden. Met de meeste van de groeperingen zijn voorlopige akkoorden gesloten, maar toch vinden er nog af en toe gevechten plaats tussen het leger en rebellen.