Somberen over Nederland, dat is zó niet Henk Kamp

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: De staat van de economie bij het ministerie van economische zaken in Den Haag
Wie: Minister van economische zaken Henk Kamp

Lekker ochtendje, voor Henk Kamp. Die mocht positief economisch nieuws brengen. Of liever gezegd, nog eens even reflecteren op de nieuwste cijfers van het CBS. Het woord ‘groei’ valt vaak: de economie, de consumptie en het aantal banen. Een montere Kamp: “De signalen staan voorzichtig op groen.” Zou ook wel eens tijd worden, zes jaar na de crisis zitten we nog steeds niet op het niveau van 2008. Dat is volgens Kamp de langste periode van herstel sinds de Tweede Wereldoorlog.

Alles moet uiteraard eenvoudiger

Voor 2015 verwacht de minister een economische groei van anderhalf procent. Tenminste, als de wereldeconomie nog een beetje aantrekt. Want de gecalculeerde groei daarvan is net naar beneden bijgesteld. “Dat kan invloed op ons hebben, we zijn immers een exportland.” Daarom is het volgens Kamp belangrijk dat er een ‘gecoördineerde Europese investeringsagenda’ komt waar Nederland ‘actief aan moet bijdragen’.

Maar daarmee zijn we er natuurlijk nog niet. Het belastingstelsel zal binnenkort hervormd worden. Uiteraard moet alles “eenvoudiger”. En de werkgeverslasten moeten naar beneden, zodat het aantrekkelijker wordt nieuwe banen te creëren. “De overheid moet de partner van ondernemers worden”, aldus Kamp.

Minister Kamp is blij.

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Echt hard gewerkt

Er zijn mensen die zeggen dat Nederland nooit meer zo welvarend wordt als voor de crisis. Zo niet Henk Kamp.

Henk Kamp is een optimist. Die ziet “kansen en uitdagingen”. De overheid moet “zich focussen op het oplossen van obstakels” en vooral ook “loslaten”.

Er mag trouwens niet onvermeld blijven dat de overheidsbestedingen vorig jaar flink zijn teruggebracht. En ook het uitgavenpatroon voor de komende jaren is aangepakt. “Eindelijk is het weer een beetje realistisch allemaal. Daar heb ik écht hard voor gewerkt.” Kamp laat een stilte vallen zodat de aanwezige journalisten dit goed op kunnen schrijven.

En zo heeft de minister niet alleen zichzelf weer even goed in de spotlights gezet, maar tussen neus en lippen door óók nog even de belangrijkste punten van zijn partij de VVD weten te vermelden. Het is tenslotte wél verkiezingstijd.

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken