Sierra Leone plaatst 700 huizen in quarantaine in verband met ebola

Een hulpverlener in een medisch centrum in Freetown. Foto EPA / Evan Schneider

Sierra Leone plaatst 700 woningen in de buurt van Freetown in quarantaine na de dood van een visser die met ebola besmet was. De quarantaineperiode gaat 21 dagen duren.

De huizen liggen in de wijk Aberdeen, in het westen van de hoofdstad. De epidemie in het land, Guinee en Liberia neemt op zich al een tijdje af. Recente cijfers van de WHO tonen aan dat de hulporganisaties de ziekte onder controle hebben. Daardoor verschoof de aanpak van organisaties, “van het vertragen van de uitbraak naar het beëindigen van de epidemie”.

Begin februari waren er in Sierra Leone in een week 74 nieuwe bevestigde gevallen. Vorige week waren er tachtig nieuwe gevallen. Het land had de quarantainemaatregelen in januari al verhoogd als gevolg van de daling van de ziekte en hoopte het getal nul te gaan naderen. Dat lijkt nog niet helemaal op te gaan dus.

Freetown: geen paniek

Om die reden liet de burgemeester van Freetown weten “geschokt en teleurgesteld” te zijn door deze lichte stijging van nieuwe gevallen, maar hij waarschuwde de bevolking om niet in paniek te raken.

“De opheffing van de beperkingen van de bevolking was bedoeld om hen in staat stellen om hun handel te hervatten, maar niet om onverantwoordelijk te worden en progressie van de ziekte te veroorzaken.”

De verwachting is niettemin dat de uitbraak nog voor het einde van dit jaar de kop is ingedrukt. Eind maart zullen na zeven maanden de scholen worden heropend in Sierra Leone.

    • Anouk Eigenraam