Samsom ontkent uitspraak over einde kabinet wegens gaswinning

PvdA-leider Diederik Samsom belt aan tijdens zijn bezoek aan Middelstum, in het Groningse aardbevingsgebied. Foto: ANP/REMKO DE WAAL

Burgemeester Meindert Schollema (PvdA) van Pekela zegt dat partijleider Diederik Samsom de stekker uit het kabinet trekt zodra de gaswinning voorbij de 35 miljard kuub gaat. Dit wordt echter ontkend door de PvdA-leider.

Schollema deed zijn uitspraken bij RTV Noord, waar hij meldde dat hij vandaag een ‘pittig gesprek’ met Samsom had. Hij was boos over het aardgasdebat dat gisteren in de Tweede Kamer werd gehouden. Schollema:

“Ik kan hier vanavond namens Diederik Samsom zeggen: als het hoger dan die 35 wordt, dan maakt de Partij van de Arbeid geen deel meer uit van deze regering.”

Volgens een woordvoerder tegenover RTV Noord heeft Samsom dit echter niet gezegd. Wel zou de PvdA-leider in het gesprek met de burgemeester hebben gezegd dat ‘het niet gaat gebeuren dat er meer dan 35 wordt gewonnen, want met de ingediende motie is afgedwongen dat gekozen wordt voor het meest veilige scenario.’ Ook tegenover het ANP wordt de uitspraak over beëindiging van de kabinetsdeelname ontkend.

Eerder deze week kondigde minister Kamp (Economische Zaken) aan de gaswinning in de eerste helft van 2015 naar beneden te schroeven naar 16,5 miljard kuub. In juli zal er een nieuw besluit worden genomen over de gaswinning en zal blijken of in plaats van 39,4 miljard, 35 miljard kuub gas over het hele jaar wordt gewonnen. Volgens Samsom is het ‘ondenkbaar’ dat er dan alsnog wordt gekozen om 39,4 miljard kuub uit de Groninger bodem te halen.

Lees in NRC Handelsblad: Coalitie schuift besluit ‘Groningen’ voor zich uit (€)

    • Philippus Zandstra