Rutte: Minsk echt geen gevolgen voor vervolging daders MH17

Premier Rutte. Foto ANP / Martijn Beekman

Het gisteren bereikte akkoord in Minsk voor de wapenstilstand in Oekraïne heeft geen enkel gevolg voor de vervolging van daders van de aanslag op de MH17. Dat herhaalde premier Rutte nog maar eens tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Gisteren ontstond onrust over een van de overeengekomen punten in het akkoord dat inhoudt dat “betrokkenen bij de gebeurtenissen in Donetsk en Loegansk” amnestie krijgen. Rutte kreeg daarop van de Oekraïense president Porosjenko nogmaals de verzekering dat die amnestie niet geldt voor de daders van de MH17. Rutte benadrukte dit nogmaals na afloop van de ministerraad:

“Er is een wet in de maak die expliciet een uitzondering maakt voor degenen die verantwoordelijk zijn voor de ramp met de MH17. In het Minsk-akkoord wordt daarnaar verwezen. Het is dus ondenkbaar dat de daders op grond van het akkoord niet vervolgd zouden worden. Porosjenko is daarover naar mij toe ook heel duidelijk geweest.”

Wat als de daders zich in Rusland bevinden? Op die vraag antwoordde Rutte dat Rusland VN-resolutie 2166 die de opsporing en vervolging van de daders behelst, ook heeft onderschreven:

“Rusland heeft zich ook aan die resolutie gecommitteerd. Dus nogmaals: dit zit aan alle kanten dicht.”

Over akkoord zelf zei hij:

“De afspraken in Minsk bieden hoop. Het is nu zaak dat alle partijen de afspraken erkennen en snel en volledig nakomen. We zullen hen beoordelen op daden en niet op woorden.”

    • Anouk Eigenraam