Regiotaxi Gelderland failliet

Schermafbeelding website regiotaxi

De rechtbank in Gelderland heeft de vijf regiotaxibedrijven van vervoerder Willemsen de Koning in Arnhem failliet verklaard. Door het faillissement staan 376 taxichauffeurs op straat. Het merendeel van hen had een vaste baan bij het bedrijf.

Update 19.40: Vanaf morgen komt het vervoer met Regiotaxi Gelderland in fases weer op gang. De ritten worden uitgevoerd door de vervoerders die oorspronkelijk pas vanaf 1 juli aanstaande aan de slag zouden gaan. Rolstoelreizigers, visueel beperkten en passagiers naar en van het ziekenhuis kunnen morgen de Regiotaxi al pakken, vanaf maandag kunnen alle reizigers dit weer.

Het gaat om: Taxicentrale Gelderland, Taxiservice Achterhoek, De Vallei, Rivierenland en Taxiservices Stedendriehoek. Het bedrijf moest eerder deze week al stoppen met alle regiotaxiritten in Gelderland omdat het geld op was. De voorzieningenrechter bepaalde woensdag dat het bedrijf onmiddellijk weer moest gaan rijden op straffe van een dwangsom van 40.000 euro per dag met een maximum tot een miljoen.

Provincie in conflict met regiotaxi

Het kort geding was aangespannen door de provincie Gelderland. De vervoerder heeft een financieel conflict met de provincie waardoor het naar eigen zeggen in problemen is geraakt. Er is geen geld voor brandstof of salarissen meer. Geld uit het goedlopende deel van het bedrijf halen zou ook geen optie zijn omdat hierdoor de rest van het bedrijf ook failliet zou kunnen gaan waardoor nog eens 1100 mensen hun baan zouden kunnen verliezen.

De Regiotaxi is bestemd voor mensen die niet met het gewone openbaar vervoer kunnen reizen. De provincie is samen met een groot aantal Gelderse gemeenten opdrachtgever. Het bedrijf rijdt ongeveer drieduizend ritten per dag in de regio’s Achterhoek, Stedendriehoek, De Vallei, Rivierenland. In de Noord-Veluwe verzorgt het bedrijf ZCN het taxivervoer. (NRC/ANP)