Kristoff wint weer, maar Terpstra blijft leider

Alexander Kristoff heeft gisteren de vijfde en voorlaatste etappe van de Ronde van Qatar gewonnen. De Noor was in de sprint iets sneller dan de Slowaak Peter Sagan en boekte zijn derde zege deze ronde. De Duitser Nikias Arndt werd derde in de 153 kilometer lange etappe. Niki Terpstra behield de leiding in het algemeen klassement, die hij dinsdag veroverde met zijn tijdritzege.

In een winderige en met 34 graden hete woestijn ging een groepje van tien man met vooral sprinters er vijf kilometer voor de meet vandoor. Veel ruimte kregen ze niet en Terpstra sloot net als zo’n twintig andere renners op tijd weer aan. Hij heeft nu zes seconden voorsprong op de Pool Maciej Bodnar en elf op Kristoff. „Het eindklassement is nog mogelijk", aldus de Noor van Katoesja. „Al geloof ik er zelf niet echt in.”

In de etappe van vandaag, de laatste, staan er twee tussensprints op het programma waar telkens drie, twee en één seconde te verdienen zijn. Ook aan de finish zijn er nog bonificatieseconden te winnen, respectievelijk tien, zes en vier.

Lars Boom mocht vandaag niet meer van start gaan. De Brabander in dienst van Astana is bestraft omdat hij gisteren in de vijfde rit te lang in het spoor van een auto reed.

Theo Bos moest de etappe halverwege verlaten na een valpartij. (ANP)